Tim, sad ili nikad

Foto: Hina, Index

MIJO CRNOJA je kukavičje jaje na mjestu ministra branitelja, to je sada sasma razvidno. Neovisno o svoj sili papira kojom je profesor Jurčević, braneći ministra, mahao neki dan u Otvorenom – netko sa takvom količinom 'repova', koji još rastu na dnevnoj bazi, a imajući na umu da mu je konkurencija bio jedan general Krstičević – nema što raditi u vladi svih vlada, vladi koja se brendirala kao ona stručnjaka, kao ona koja će spasiti našu malu Hrvatsku.

Pitanje je koja se tu igra igrala, naime Krstičević se već oprostio od svojih kolega sa 'prijašnjeg' posla, bio spreman ući u cipele ministra branitelja, da bi mu u zadnji čas bilo javljeno da je odabran netko drugi. Osobno držim da je riječ o naumu pridobivanja Savske 66 za se, s obzirom da je Crnoja visokocijenjen u njenim krugovima, prijatelj je mnogih hard core veterana Hrvatskog vijeća obrane, kojima je Krstičević možda 'premekan'. Savska 66 se pak odmah aktivirala. Jedan komentator je u tomu prepoznao subliminalnu poruku koju šef HDZ-a, preko svojih lojalnih miniona u medijima i drugdje, šalje prije svega Most-u, o tomu tko je šerif u gradu. Tj. na papiru je na snazi nominalna koalicija, a 'zna se' tko drži teren. Loše za Tima.

Dakako da je zadnju riječ u izboru Crnoje imao HDZ, preciznije – točno određeni krugovi u HDZ-u, jer HDZ nije ni izbliza homogen (mnogo je ega izvisilo u kreiranju ove vlade). Da je Most imao ikakva upliva na izbor ministra branitelja, a da ta osoba u isto vrijeme bude primarno HDZ-ova – vjerojatno bi odigrao sa hiperobrazovanim Nikolom Brzicom, vojnikom zapadnoga kova, diplomantom prestižnog West Point-a.

Presjeci, Tim!

Ukoliko Tim ovo ne presječe – bit će to recept za svaku buduću institucionalnu i političku blokadu. Jer, ovo je kamilica naspram onoga što bi se moglo dogoditi kada se krene nešto i raditi, te na znak i najmanjih, kozmetičkih rezova, a kamoli onih punokrvnih – počne urlati i mlado i staro.

Poljoprivrednici traktorima zaprječuju puteve kukajući o smanjenim dotacijama, Milanović se za potrebe unutarstranačkih izbora ujedinjuje sa sindikatlijama i sisačima iz 'civilnog društva' u prigodnu antikapitalističko-'antifašističku' koaliciju te urla na Tima u Saboru, 'Franak' traži Vujčićevu glavu pred HNB-om – sve su ovo zamislivi razvoji događaja u sljedećih godinu dana.

Ovdje se ne radi o krivnji, ne radi se o osobnim ideološkim preferencijama, ne radi se o nekoj iskonskoj vilinskoj potrazi za Istinom.

Ukoliko ti kao šefu izvršne vlasti treba radni dan i noć da bi zaključio da ćeš angažirati 'pravne stručnjake' - ili te netko nemalo blokira, ili nisi lider.

U potonje još uvijek ne želim vjerovati.

Ukoliko te pak netko blokira, a šef si izvršne vlasti, onda je na snazi još barem jedna, opipljiva, konkurentska vlast.

Pročitajte više