Tisuće maturanata pale na jesenskom roku državne mature

Foto Pixsell/Ivica Galovic

NA JESENSKOM roku državne mature zabilježeno je 3770 nedovoljnih ocjena iz nekog od obaveznih ili izbornih predmeta, objavio je danas Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Na jesenski rok pristupilo je 5130 učenika strukovnih škola i 1307 učenika gimnazija. Ostalih kandidata je pristupilo 978. Ukupno, dakle, 7415 pristupnika. Dvoje učenika ostvarilo je 100% riješenost iz ispita Engleski jezik – osnovna razina.

Najviše se padala matematika, i to među strukovnjacima

Najviše učenika, čak 1692, dobilo je negativnu ocjenu iz matematike. Među njima dominiraju učenici strukovnih škola među kojima je čak 1425 bilo neuspješno u polaganju matematike.

Hrvatski jezik nije uspjelo položiti 807 srednjoškolaca, među kojima 713 strukovnjaka.

Engleski jezik pala su 523 učenika, od čega 439 strukovnjaka.

Kada je riječ o izbornim predmetima, najviše se padalo na fizici (328), biologiji (165) i informatici 120. Ukupno izborne predmete nije položilo 748 učenika.

Nažalost, NCVVO na svojoj stranici nije objavio ukupan broj učenika, odnosno pristupnika koji nisu položili državnu maturu.

Poništeni rezultati četvorici učenika

Prema NCVVO-u, na jesenskom roku jednome je učeniku pronađen nedopušten materijal ispod klupe pa su mu temeljem Pravilnika o polaganju državne mature poništeni svi ispiti jesenskoga roka.

Prilikom raspakiravanja ispitnih materijala uočene su nepravilnosti kod triju učenika te je zatraženo objašnjenje školskog ispitnog povjerenstva. Učenici su spriječeni u pokušaju zamjene ispitnih materijala u ispitnoj prostoriji, međutim, kako je prilikom raspakiravanja uočeno, ipak je došlo do razmjene pojedinih dijelova ispitnih materijala. Svim trima učenicima su temeljem Pravilnika o polaganju državne mature poništeni ispiti jesenskoga roka.

Prvi put ocjenjivanje na licu mjesta

Zanimljivo je da je ocjenjivanje prvi put provedeno na jesenskom roku u paviljonu 8., u kojem se radilo na pakiranju i raspakiravanju ispitnih materijala.

U ocjenjivanju su sudjelovali članovi stručnih radnih skupina, a za Hrvatski jezik, Engleski jezik i Matematiku angažirani su i moderatori s ljetnoga roka.

Prostor za ocjenjivače bio je ograđen i odijeljen panel-pločama, koje se koriste i kod velesajamskih izložbi Zagrebačkog velesajma. NCVVO ističe da je prednost takvog ocjenjivanja sigurnost ispitnih materijala, koje nije potrebno prevoziti na druge lokacije, kao i blizina logističke podrške.

Pročitajte više