Tisuću novih slučajeva u samo 24 sata: 10 tisuća oboljelih od svinjske gripe u svijetu

BROJKA potvrđenih slučajeva svinjske gripe dosegla je oko 10 tisuća u 40 svjetskih država, dok se broj mrtvih zaustavio na 79, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon izjavio je kako je u ovoj situaciji potrebna "globalna solidarnost", a posebno u distribuciji cjepiva u slučaju da situacija postane kritična. Neke zdravstvene organizacije tvrde kako bi se moglo dogoditi da zbog velikih narudžbi cjepiva bogatih zemalja ne bude dovoljno doza za sve, pišu svjetski mediji. 

U 24 sata 1000 novih slučajeva svinjske gripe

Svjetska zdravstvena organizacije potvrdila je brojku od 9 830 slučajeva svinjske gripe uz problematičnu brojku od tisuću potvrđenih pacijenata u samo 24 sata. Najviše novih oboljelih je u Meksiku gdje ima 545 novih pacijenata te u SAD-u gdje je zabilježeno 409 novih zaraženih. Treća zemlja koja se zadnjih dana može zabrinuti je Japan sa 34 nova slučaja u posljednjih 24 sata.

Potvrđeno je i pet novih smrtnih slučajeva od virusa i to četiri u Meksiku i jedan u SAD-u. Zdravstvene organizacije traže da se cjepivo, ako dođe do krizne situacije, pravedno raspoređuje zemljama u kojima će opasnost biti najveća.

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više