Tko je časnik CIA-e koji je raskrinkao Trumpa?

Foto: EPA

BIJELA kuća doznala je da se radi o dužnosniku CIA-e koji je iznio tvrdnje o dogovoru predsjednika Trumpa s Ukrajinom, iako je njegova prijava bila zaštićena postupcima koji zviždače čuvaju od represalija, objavile su u četvrtak osobe bliske ovoj temi. Zaposlenik CIA-e prvo je informaciju o potencijalnoj zloporabi ovlasti u Bijeloj kući podijelio s CIA-in glavnim odvjetnikom i to kroz anonimni proces, piše The New York Times u tekstu u kojem Dean Baquet, izvršni urednik, objašnjava i zašto su svoje čitatelje odlučili izvijestiti o postojanju zviždača.

Odvjetnik je zabrinutost dužnosnika podijelio s Bijelom kućom i Ministarstvom pravde, slijedeći propisanu proceduru. Otprilike u isto vrijeme, dužnosnik je podnio zasebnu zviždačku prijavu. Otkrića pružaju novi uvid u to kako se njegova prijava kretala kroz vladinu birokraciju. Postupanje Trumpove administracije s optužbama trebalo bi pomno ispitati, posebice bi to trebali učiniti zastupnici koji će procjenjivati opoziv predsjednika. Odvjetnici zviždača odbili su potvrditi da on radi u CIA-i i naglasili kako bi objava informacija o njemu bila opasna.

„Svaka odluka o objavi bilo koje informacije o identitetu zviždača duboko je zabrinjavajuća i nesmotrena jer može nanijeti štetu pojedincu. Zviždač ima pravo na anonimnost“, rekao je Andrew Bakaj, njegov glavni odvjetnik.

Zaštita identiteta

Ni Bijela kuća, ni Vijeće nacionalne sigurnosti, njeno vanjskopolitičko tijelo, nije odgovorilo na zahtjeve za komentarom. CIA je pitanja proslijedila glavnom inspektoru obavještajnih agencija Michaelu Atkinsonu koji je također odbio komentirati. Glasnogovornica vršitelja dužnosti direktora Nacionalne obavještajne službe Josepha Maguirea rekla je kako je zaštita zviždača zadaća najvećeg prioriteta u njegovu uredu. „Moramo zaštiti one koji su iskazali hrabrost da prijave navodne prijestupe, bilo na bojnom polju, bilo na radnom mjestu“, rekao je Maguire na saslušanju u četvrtak, dodajući da ne zna identitet zviždača.

Dean Baquet, izvršni urednik The New York Timesa, rekao je kako je The Times bio u pravu što je objavio informaciju o zviždaču: „Predsjednik i neki njegovi pristaše napali su vjerodostojnost zviždača koji je iznio informacije što su pokrenule postupak opoziva. Sam predsjednik rekao je kako se u ovom slučaju radi o političkoj brzopletosti. Odlučili smo objaviti ograničene informacije o zviždaču, uključujući i činjenicu da radi za nepolitičku organizaciju i da je njegova tužba temeljena na osobnom saznanju i poznavanju Bijele kuće, zato što želimo pružiti čitateljima informaciju koja će im omogućiti da donesu svoje vlastite prosudbe je li on vjerodostojan ili ne. Shvatili smo također da je Bijela kuća već znala da se radi o zaposleniku CIA-e“.

Što znamo o njemu?

Tijekom svog boravka u Bijeloj kući, zviždač je postao duboko uznemiren time što se uvjerio kako Trump želi izvršiti pritisak na ukrajinsku vladu da provede istragu od koje bi mogao politički profitirati. „Naime, pokušao je izvršiti pritisak na ukrajinskog lidera da poduzme akcije koje bi mu pomogle u predsjedničkoj kampanju 2020. godine“, stoji u prijavi koja je objavljena u četvrtak.

Tijekom razgovora 25. srpnja, Trump je zatražio od predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da istraži nepotvrđene optužbe protiv bivšeg potpredsjednika Josepha Bidena i njegova mlađeg sina, kao i neka druga pitanja koja je predsjednik smatrao potencijalno politički korisnim za sebe, sudeći prema rekonstruiranim transkriptima koje je Bijela kuća objavila u srijedu.

Zviždač je dodijeljen na rad u Bijelu kuću u jednom trenutku, kažu tri osobe upoznate s njegovim identitetom, a potom se vratio u CIA-u. Njegova prijava ukazuje da je školovani analitičar i da je detaljno upoznat s američkom vanjskom politikom u Europi, jer je pokazao sofisticirano poznavanje ukrajinske politike i zakona.

Ekspertiza zviždača vjerojatno će potvrditi ono što zastupnici vjeruju kad je u pitanju vjerodostojnost njegove prijave i umanjiti tvrdnje da je on pogrešno shvatio ono što je saznao o Trumpu. On nije izravno slušao srpanjski razgovor, ali neke kolege iz Bijele kuće rekli su mu da su zabrinuti kako su svjedočili „predsjednikovoj zloporabi položaja radi osobne koristi“, stoji u prijavi.

Kako se sve odvijalo?

Tjedan dana nakon poziva, zaposlenik je glavnoj odvjetnici CIA-e Courtney Simmons Elwood uputio ponešto širu anonimnu optužbu, navodi više osoba upoznatih sa slučajem. Prvobitni navodi odnosili su se samo na to da postoje neka ozbiljna pitanja oko telefonskog razgovora Trumpa i jednog stranog lidera. Prema smjernicama vladine politike, Elwood je morala procijeniti postoji li „razumna osnova“ za optužbe. Tijekom preliminarnog ispitivanja, Elwood i karijerni odvjetnik CIA-e saznali su da je više ljudi izrazilo zabrinutost zbog Trumpova poziva.

Elwood je također nazvala Johna Eisenberga, zamjenika savjetnika Bijele kuće i njenog kolegu iz Vijeća za nacionalnu sigurnost. On je već bio svjestan određenih zabrinutosti oko poziva. Eisenberg i Elwood razgovarali su 14. kolovoza s Johnom Demersom, šefom odjela za nacionalnu sigurnost u Ministarstvu pravde, navode tri osobe upoznate s raspravom. Elwood nije otkrila ime CIA-ina dužnosnika jer je njegova prijava bila anonimna.

Sljedećeg dana, Demers je otišao u Bijelu kuću kako bi pročitao transkript i procijenio treba li upozoriti ostale dužnosnike. Zamjenik državnog odvjetnika, Jeffrey Rosen i Brian Benczkowski, šef odjela za kriminalnu djelatnost, ubrzo su također upoznati sa situacijom. Dužnosnici su počeli raspravljati o optužbama i tome treba li i na koji način postupati, a otprilike u to vrijeme upoznat je državni odvjetnik William Barr. Iako je Barr bio informiran, on nije nadgledao raspravu o tome kako postupiti.

Bio je jako zabrinut

Dok su dužnosnici Bijele kuće, CIA-e i Ministarstva pravde ispitivali optužbe, CIA-in zaposlenik koji ih je podnio postao je zabrinut kad je saznao da je Elwood kontaktirala Bijelu kuću. Iako nije jasno kako je on to saznao, zaključio je da CIA njegovu prijavu nije shvatila ozbiljno. To je imalo utjecaja na njegovu odluku da postane zviždač. Oko dva tjedna nakon što je anonimno uputio tužbu, odlučio je podnijeti prijavu Atkinsonu kao zviždač, a to je korak koji pruža posebnu pravnu zaštitu.

Elwood i Eisenberg saznali su ovo tek 12. kolovoza i nisu znali da je prijavu podnio istu zaposlenik koji je anonimno poslao prvu informaciju. Krajem kolovoza, ured ravnatelja Nacionalnih obavještajnih službi prenio je navode Ministarstvu pravde kao moguću kaznenu stvar. Dužnosnici ministarstva na kraju su odbili otvoriti istragu. Otkriće da je Bijela kuća znala za CIA-ina dužnosnika koji je izražavao zabrinutost prije nego što je podnijeta zviždačka prijava, otkriva slabosti zakona koji ga je trebao štititi od represalija i pokazuje da mu je prijetila odmazda.

„Uvijek savjetujem zviždače da ne odlaze odvjetnicima zato što oni moraju prijaviti tu stvar. Oni su poput tune u bazenu s morskim psima“, kaže Dan Meyer, bivši izvršni direktor programa za zviždače u obavještajnoj zajednici i partner u washingtonskom uredu odvjetničke tvrtke Tully Rinckey.

Maguire je branio vladino postupanje u vezi s prijavom, naglasivši da su optužbe zviždača upućene Kongresu i da je morao biti objavljen rekonstruirani transkript Trumpova razgovora. „Sve u ovoj stvari je potpuno bez presedana“, rekao je Maguire na saslušanju.

Trump ga prozvao špijunom

U razgovoru sa zaposlenicima State Departmenta iza zatvorenih vrata, Trump je rekao kako je zviždač „gotovo špijun“, navodi osoba upoznata s događajem te dodao da želi identificirati izvore, sugerirajući i da ih čeka kazna. Zviždač je identificirao najmanje šest vladinih dužnosnika, među njima i neke koji rade za Bijelu kuću, koji bi mogli potkrijepiti njegove tvrdnje. Glavni inspektor je razgovarao s nekim ljudima i ustanovio da su zviždačeve tvrdnje vjerodostojne.

Agenti, službenici i analitičari iz vojne, obavještajne i tužiteljske zajednice rutinski rade u Bijeloj kući. Često rade za Vijeće nacionalne sigurnosti ili pomažu osiguravati komunikacije, poput telefonskih razgovora između predsjednika i stranih lidera. CIA-in službenik nije radio u komunikacijskoj ekipi koja obrađuje pozive stranim vođama, navode izvori kojima je poznat njegov identitet. On je za Trumpovo ponašanje saznao „tijekom službenog rada na međuagencijskim poslovima“, navodi se u njegovoj prijavi koja je bila ispunjena fusnotama o makinacijama u Kijevu i osnažena javnim komentarima višim ukrajinskih dužnosnika.

Dužnosnici redovito razmjenjuju informacije zbog donošenja odluka i analize. Moguće je da zviždač nije bio u Bijeloj kući tijekom događaja o kojima se radi ili kad je za njih saznao. Nakon poziva, više dužnosnika reklo je zviždaču da će budući razgovori između Trumpa i Zelenskog ovisiti o tome hoće Ukrajinci prihvatiti istrage.

Pročitajte više