Togo bira novog predsjednika

Predsjednički izbori koji se u nedjelju održavaju u Togu trebali bi riješiti političku krizu koja je izbila nakon smrti dugogodišnjeg vladara te zapadnoafričke zemlje, no protiču u velikom strahu od nasilja.

Oporbena koalicija šest stranaka optužuje vladajuću stranku bivšeg predsjednika Gnassingbea Eyademe, koji je umro u veljači nakon 38-godišnje vladavine, da pokušava namjestiti izbore, no uvjerena je da će pobijediti.

Koalicija je kandidirala Emmanuela Akitani-Boba (74) kao protukandidata Eyademovu sinu, Faureu Gnassingbeu (39), kojega je vojska imenovala za predsjednika nakon očeve smrti, no koji je uslijed međunarodnog pritiska pristao podnijeti ostavku i održati izbore.

Višetjedni oporbeni prosvjedi kojima je tražena odgoda izbora i krvavi sukobi između suparničkih frakcija naoružanih mačetama potaknuli su strahovanja da bi moglo doći do eksplozije nasilja, osobito ako Gnassingbe idući tjedan bude proglašen predsjednikom.

Diplomati smatraju da je to moguće, osobito bude li na izborima nepravilnosti.

Privremeni predsjednik Abass Bonhof pozvao je na mir, ističući kako su izbori nužni kako bi se izbjegao opasan vakuum na vlasti. Naglasio je kako su poduzete sve mjere kako bi izbori protekli u miru.

Ministar unutarnjih poslova Francois Boko, koji je organizirao izbore, smijenjen je u petak nakon što je zatražio odgodu izbora tvrdeći da bi u ovome trenutku mogli dovesti do krvoprolića.

"Bojim se da će biti prevare, da će rezultat biti namješten, da će obje strane pribjeći sili i da će ulica nadjačati nad institucijama", rekao je.

Oporba tvrdi da su glasački popisi u nekim područjima jako napuhani te da su izborne kartice podijeljene tako da idu na ruku vladajućoj stranci. Sjedinjene Države zbog toga su izrazile zabrinutost.

Novi ministar unutarnjih poslova rekao je da 80 posto glasača ima svoje kartice, premda su podaci objavljeni početkom mjeseca pokazali da u Lomeu, oporbenom uporištu, glasačke kartice imao samo 41 posto glasača.

Treći kandidat na izborima je Harry Olympio, manje važan oporbeni političar koji je za Eyademe bio ministar. Četvrti kandidat Nicolas Lawson povukao se u subotu iz izborne utrke zbog izbornih nepravilnosti.

(Hina) xzt ysd

Pročitajte više