Tojčić: U vezi sa zahtjevima gradskih tvrtki arbitraža je korektno rješenje

PREDSJEDNIK pregovaračkog tima Grada Zagreba Stipe Tojčić danas je rekao kako smatra da je arbitraža "korektno rješenje" vezano uz problematičnu situaciju i najavu štrajka gradskih tvrtki i najavio da će sazvati sastanak gradskog pregovaračkog tima kako bi odlučili što dalje nakon što je Koordinacija sindikata jučer odbila ponudu Grada.

Prije arbitraže kao mogućeg rješenja Grad je bio ponudio povećanje plaća u gradskim tvrtkama tri posto, dok su sindikati tražili povećanje osnovne plaće 17 posto.

"(Povjerenik SSSH za Grad Zagreb Damir) Gašparović ne vjeruje u arbitražu, no mi smo za to spremni kako bi arbitraža procijenila njihove zahtjeve i našu ponudu", rekao je Tojčić napominjući da arbitraža može predložiti nešto između toga i da je pregovarački tim Grada za to spreman. "Zašto oni ne prihvaćaju arbitražu to moraju dobro objasniti građanima Zagreba", ustvrdio je zamjenik zagrebačke gradonačelnice Stipe Tojčić.

Ponudu Gradskog poglavarstva za arbitražom ocijenio je "korektnom"

i napomenuo da su se prije toga dva mjeseca iscrpljivali u pregovorima i argumetnima, premda je bilo spomena da se uopće nije pregovaralo.

Upitan je li dobio Gašparovićev dopis sa zahtjevom za izmjenom članova gradskog pregovaračkog tima, Tojčić je rekao da nije. Ako ga je i poslao, to je sprega sindikata s nekima. Onda je i ovaj štrajk i sve bilo farsa i namješteno, dodao je.

"Jučer je Poglavarstvo jednoglasno prihvatilo odluke koje je pregovarački tim do sada donosio i ne znam koji je razlog da se mijenja predsjednik pregovaračkog tima, osim nekih političkih i drugih stvari", ocijenio je Tojčić.

Napomenuo je da pregovarački tim (u kojem su i pročelnici ureda za gospodarstvo i financije) djeluje jedinstveno i da kao predsjednik pregovaračkog tima nije iznosio ništa kao svoje, već stav pregovaračkog tima u cjelini.

Pročitajte više