Toksikolozi: Otpad na karlovačkom smetištu nije opasan

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju Franjo Plavšić izjavio je danas kako otpad tvrtke ´Duma kože Pellis´ sadrži trovalentni krom koji ne uzrokuje neposrednu zdravstvenu opasnost, te se bez štetnih posljedica na okoliš deponira na karlovačkom gradskom smetištu Ilovac.


On je to rekao na predavanju ´Smetište Ilovac - zarada ili opasnost za zdravlje´, koje je organizirala karlovačka Udruga za zaštitu okoliša, zbog uznemirenosti koju su izazvali novinski napisi o kancerogenim svojstvima kroma u otpadu tvrtke ´Pellis´.


Predavači su kazali da je kancerogen šesterovalentni krom, te da je analiza otpada ´Duma kože - Pellis´ iz Sesvetskog Kraljevca pokazala da on sadrži trovalentni krom koji je neusporedivo manje toksičan.

´Sve ovisi o količinama i zbrinjavanju, a stupanj toksičnosti bilo kojega otpada u nadležnosti je inspektora zaštite okoliša i zato nema razloga sumnjati u pravovaljanu dozvolu deponiranja toga otpada u Karlovcu´, rekao je Plavšić. Radi objašnjenja rekao je kako i pitka voda, voće i povrće sadrže različite toksine, ali u koncentracijama koje nisu štetne.

Gradsko poduzeće Čistoća sklopilo je sredinom prošloga ljeta ugovor s ´Duma kožom - Pellis´ o deponiranju njihova otpada. Dosad je dopremljeno oko 1300 tona, a ukupna godišnja količina trebala bi Čistoći donijeti zaradu od 500.000 kuna.

Pročitajte više