Tolkienov vilenjački jezik na programu jedne britanske škole

UČENICI u britanskom gradu Birminghamu moći će učiti vilenjački jezik koji je proizašao iz mašte autora "Gospodara prstenova", britanskog pisca Johna Ronalda Reuela Tolkiena.

Učenici dječačke tehničke gimnazije Turves Green u Birminghamu imaju mogućnost izborno pratiti nastavu Sindarina, koji nalikuje keltskom jeziku. To će povratiti samopouzdanje onima koji imaju poteškoća u školi, smatra voditeljica dodatne nastave Zainab Thorp.

?Uspjeh Gospodara prstenova potaknuo je zanimanje za vilenjačkim jezikom. (...) Djeca to zaista vole. Ovime se briše slika škole kao mjesta koje isključivo služi za pronalaženje posla?, pojašnjava ona. ?Podučavam ovaj predmet kako bih dječacima, od kojih neki trebaju potporu, omogućila da povrate svoje samopouzdanje?, kaže Thorp i pojašnjava da učenje jednog složenog jezika učenicima olakšava snalaženje u teškoćama drugih predmeta.

J. R. R. Tolkien bio je filolog na Sveučilištu u Oxfordu i stvorio nekoliko oblika jezika, od kojih su najpotpuniji Sindarin i Quenya, koji se temelji na glasanju životinja. Tolkien se u stvaranju vlastitih jezika inspirirao i finskim, velškim i staroskandinavskim.

Od objavljivanja ?Gospodara prstenova? 1954.-55. Tolkienova mitologija potiče na sanjarenje tisuće mladih. ?Povratak kralja?, treći nastavak trilogije koju je ekranizirao novozelandski redatelj Peter Jackson, upravo je dobio 11 Oscara, čime je izjednačen rekord iz 1997. s ?Titanicom?, te iz 1959. s ?Ben Hurom?.

Pročitajte više