Tomac: Ne mogu tražiti od Gotovine da se žrtvuje za Hrvatsku

NA PROSLAVI 15. godišnjice osnutka Hrvatskog društva političkih zatvorenika, bivši saborski zastupnik i autor knjige o Franji Tuđmanu "Predsjednik, protiv krivotvorina i zaborava”, Zdravko Tomac, pomalo je iznenadio okupljene političkim stavovima koje je iznio u svom govoru.

Tomac je naime, kako prenosi Slobodna Dalmacija, izjavio da u Hrvatskoj više ne smije biti podjela na lijeve i desne, već su moguće podjele samo na "domoljube i one koji to nisu".

U intervjuu za Slobodnu, Tomac je objasnio kako je pitanje domoljublja “važno u svakoj zemlji pogotovo kad smo pritisnuti da se odreknemo svoga domoljublja i identiteta radi ostvarivanja ciljeva onih kojima to smeta.”

Tomac nadalje tvrdi da se gušenjem nacionalnog identiteta pokušava Hrvatsku utopiti u balkansko zajedništvo, te da danas pitanje patriotizma nije stvar političke ljevice ili desnice već da je patriotizam karakteristika svakoga građanina, a koliko ga ima - stvar je njegove emocije, njegova privatna stvar, i ne smije se prigovarati ako ga netko ima manje ili više.

Tomac je protiv toga da se domoljube proglašava manje naprednima, ali nije niti za to da se ponovno rade liste tko je domoljub, a tko nije. On se ispričao političkim zatvorenicima što je bio pripadnik ljevice zbog koje su oni robijali. Smatra da se jedino bivši komunisti spoznavši njegovu pravu bit komunizma mogu boriti boriti protiv njegove prijevare.

Zdravko Tomac protiv je toga da se nevinost Ante Gotovine brani u Haagu, a problematiku optuženeg Gotovine i drugih generala vidi u tome što su optužnice protiv njih pisane tako da generalska  odgovornost proizlazi iz toga što su bili u vrhu vojne vlasti i jer su oslobodilačke akcije proglašene smišljenim akcijama ostvarivanja genocida.

Bivši SDP-ov član misli da se optužnicu  protiv Gotovine treba pobijati na drugi način, a ne u Haagu, i protivi se  se zahtjevima dijela javnosti i politike da se Gotovina u interesu Hrvatske preda Haaškom sudu.

"Nisam se borio da Hrvatska nevinog pojedinca žrtvuje za više interese. Ne mogu tražiti od njega da se žrtvuje za Hrvatsku", zaključuje Zdravko Tomac u Slobodnoj Dalmaciji.

Pročitajte više