Tomašević o novom šefu Srebrnjaka: Odluka se ne može mijenjati

GRADONAČELNIK Zagreba Tomislav Tomašević daje izjavu za medije o izboru Darka Richtera za novog šefa Srebrnjaka. 

 

Video: N1

Tomašević kaže da je odluka finalna i da se ne može mijenjati

"Mi smo to pravno provjerili i nema suglasnosti koju treba dati Grad. Radi se o javnom natječaju, to je točno propisano tko donosi odluku, Upravno vijeće je donijelo odluku, ona je finalna. Oni smatraju da je od svih kandidata on bio najbolji izbor, iako se ne slažu s njegovim političkim stavovima. Oni su donijeli odluku prema stručnim kriterijima, vjeruju da je on najbolji kandidat", rekao je Tomašević. 

Rekao je kako ni Grad ni on kao gradonačelnik ne odlučuju o izboru ravnatelja te da se ne slaže s Richterovim političkim i osobnim stavovima, no Upravno je vijeće na temelju zakonitog postupka donijelo odluku i na temelju objektivnih stručnih kriterija ocijenilo kako je on najbolji izbor za ravnatelja.

"Upravno vijeće je smatralo da je Richter najbolja osoba i dobit će šansu za to. Niti ja se ne slažem s njegovim stavovima, ali poštujem odluku Upravno vijeće.”, rekao je Tomašević.

Kazao je kako je za Zagreb važno da se bolnica stabilizira nakon naručenih međuljudskih odnosa, ogromnih dugova koji su usporedivi s cijelim godišnjim proračunom te ustanove te da se spasi EU projekt Centra za translaciju. To je, ističe, trenutno najveći projekt u Zagrebu koje je trenutno u riziku da se ne izvrši te da zbog toga ogromni troškovi padnu na gradski proračun.

Na novinarsko pitanje znači li to da ni na koji način ne može osporiti ili promijeniti tu odluku potvrdio je da je to točno.

Kazao je da je razgovarao s članovima Upravnog vijeća i da su mu rekli kako su im njegovi stavovi o umjetnoj oplodnji sporni i da bi bili problem kad je riječ o njegovu imenovanju da se bolnica Srebrnjak bavi tim segmentom medicine.

"Ja tu odluku prihvaćam, sad se vidi da nema političkog kadroviranja"

Još jednom je ponovio da je odliuka Upravnog vijeća kojom je Darko Richter postao novi šef Srebrnjaka finalna i da je prihvaća.

"Ja tu odluku prihvaćam. Oni su donijeli odluku po zakonitom postupku, ona je finalna i ne može se preispitivati. Dr. Richter će imati zadaću ispuniti ciljeve koje je njemu zadalo Upravno vijeće i ciljeve koje sam ja zadao Upravnom vijeću", kazao je. 

Tomašević je rekao kako je njegova platforma Možemo obećala da neće raditi kadroviranja po ključu političke podobnosti i kaže kako se to sad vidi.

"Članovi Upravnog vijeća su birani po stručnim kriterijima i ja mogu samo vjerovati da je odluka Upravnog vijeća ispravna", dodao je pa još jednom rekao kako je ključno da se realizira EU projekt koji se tiče Srebrnjaka.

Članovi Upravnog vijeća (UV) Dječje bolnice Srebrnjak izjavili su u srijedu kako su izabrali Darka Richtera za ravnatelja te ustanove jer je bio najkvalificiraniji za to mjesto među šestero kandidata, iako se ne slažu s njegovim vrijednosnim stavovima.

Izbor Richtera izazvao je reakcije javnosti, ponajprije zbog njegove izjave Glasu koncila o umjetnoj oplodnji u kojoj je rekao da supruga i on nisu htjeli ići na umjetnu oplodnju jer ona “na neki način predstavlja silovanje u epruveti”, pa to "ne može biti ni normalni ljudski, a kamoli Božji naum".

Pročitajte više