Tony Blair postao katolik

BIVŠI britanski premijer Tony Blair odlučio je napustiti aglikansku crkvu i pridružiti se supruzi u katoličkim vodama.

O Blairovom se obraćenju na Otoku počelo govoriti odmah nakon što je odstupio s vlasti, a danas se pokazalo kako su Englezi bili upravu; utjecaj supruge ipak je bio prejak. U nadbiskupskom dvoru u Westministeru Blaira je konvertirao kardinal Cormac Murphy O`Connor, poglavar katoličke crkve u Engleskoj i Walesu.

Blair je oduvijek pokazivao kako mu je vjera u životu jako bitna. Na svom posljednjem premijerskom putovanju posjetio je Papu Benedikta XVI. u Vatikanu, a prošle je godine izjavio kako je za savjet u odluci trebaju li britanski vojnici otići u Irak tražio - Boga! Za čin obraćenja Blair se duhovno pripremao kod privatnog tajnika kardinala Murphyja O`Connora.

"Tony Blair već dugo redovito dolazi na mise sa svojom obitelji, a posljednjih je nekoliko mjeseci prošao program pripreme za ulazak u katoličku zajednicu", kaže kardinal.

Downing Street Blairovo preobraćenje nije želio komentirati jer je to "njegova privatna odluka", a urednica katoličkog časopisa Tablet smatra kako je Blair baš zbog premijerskog posla dosad čekao da prigrli katoličanstvo. "Neki ljudi sigurno ne bi bili zadovoljni da se obratio dok je još bio premijer".

R.I.
Foto: AFP

Pročitajte više