Treći tjedan štrajka profesora u Srbiji: Više od 180 škola u štrajku

MINISTARSTVO obrazovanja Srbije priopćilo je kako je 100 škola u toj zemlji potpuno obustavilo rad, dok su u 821 školi satovi skraćeni na 30 minuta. 871 škola nije u štrajku, javlja B92.

Nakon priopćenja u petak da je potpisan protokol o prekidu štrajka tri sindikata priopćila su da ne priznaju sporazum. I pored sporazuma s Ministarstvom, treći tjedan štrajka počeo je potpunim kaosom i neizvjesnošću hoće li i koliko đaci provesti u klupama jer neki profesori čak i u istoj školi drže skraćene, neki normalne satove, a neki se ni ne pojavljuju. Profesori i đaci snalaze se na razne načine pa su tako sinoć Beogradom kružile poruke koje profesori šalju đacima kada da dođu u školu.

B92 javlja kako ni novo mirenje sindikata i ministarstva nije uspjelo, a štrajk sigurno nastavljaju dva sindikata, treći se lomi jer različite stavove imaju predsjednik i glavni tajnik Sindikata radnika u obrazovanju Srbije, a četvrti najavljuje konačnu odluku za sutra.

"Zbrka" s brojem prosvjetnih radnika u štrajku nastala je u petak, kada je Sindikat prosvjetnih radnika u Srbiji najprije prihvatio dogovor s Vladom Srbije o prekidu štrajka, da bi u nedjelju medijima najprije bilo priopćeno da se štrajk nastavlja, a potom, uz potpis drugog službenika da je za normalizaciju nastave.

U međuvremenu oglasilo se i Ministarstvo obrazovanja. Ministar Žarko Obradović apelirao je na direktore i nastavnike škola koji su u štrajku da normalno drže nastavu i omoguće djeci da pohađaju obrazovne ustanove. Kazao je i kako očekuje da će nastava u školama tijekom dana biti normalizirana.

Pročitajte više