Trgovački sud: I dalje bez odluke o uvođenju privremene mjere u "Croatia bus"

ZAGREBAČKI Trgovački sud na današnjem ročištu nije donio odluku o uvođenju privremene mjere u ´Croatia Bus´, ali je odredio vještačenje radi utvrđivanja vlasništva nad tvrtkom.

Državno odvjetništvo je prije mjesec dana podiglo tužbu protiv ´Croatia Busa´ i bivšeg predsjednika Uprave Leona Sulića te zatražilo uvođenje privremene mjere zbog sumnje da se vlasnička struktura tvrtke temelji na spornim stjecanjima dionica.

Na zahtjev zamjenice glavnog državnog odvjetnika Snježane Frković sud je danas odredio financijsko vještačenje kojim bi se utvrdila ispravnost uplate dionica u vlasništvu Sulićeve obitelji Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP).

Frković tvrdi da takve uplate nisu u skladu sa Zakonom o privatizaciji, jer nisu obavljene iz sredstava Sulićeve obitelji nego iz sredstava ´Croatia Busa´, pa bi ih trebalo poništiti.

Također je priložila tzv. ortački ugovor koji su Sulić i Miroslav Kutle sklopili 1998. godine. Iz njega je, navodno, vidljivo da Sulić nije namjeravao nastaviti poslovanje ´Croatia Busa´ već se samo okoristiti zemljištem te tvrtke.

Na prošlom ročištu Sulićevi su dobili sudsku obavezu dokazati da su sporne dionice uplatili. Danas su njihovi odvjetnici došli s dopisom HFP-a o uplati, ali bez navoda tko je uplatio dionice.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković izjavio je nakon ročišta da bi sudac prije utvrđivanja činjenica trebao odobriti privremenu mjeru, jer niz dokaza ukazuje da su dionice stjecane na kriminalan način.

´Ako se o uvođenju privremene mjere odlučuje tek nakon što se utvrde sve činjenice, onda je taj institut besmislen´, upozorio je Iveković u ime skupine nezadovoljnih radnika i malih dioničara ´Croatia Busa´ koji tri mjeseca traže utvrđivanje vlasničke strukture i uvođenje privremenih mjera.

Pročitajte više