Trgovina ženama u Srbiji

U SKLONIŠTU za žrtve trgovine ženama beogradskog Savjetovališta protiv nasilja u protekle je dvije godine boravilo 111 djevojaka žrtava takve trgovine, objavili su beogradski elektronski mediji informaciju agencije Beta .

Predstavnica tog savjetovališta i nevladine organizacije, Vesna Stanojević, ističe da je najviše djevojaka žrtava trgovine bijelim robljem bilo iz Moldavije - njih 30, 29 je bilo Rumunjki, nekoliko Ukrajinki, pet Ruskinja, jedna Albanka i 14 devojaka iz Srbije i Crne gore. Prema njenim rečima, u skloništu trenutno boravi pet djevojaka koje je policija identificirala kao žrtve trgovine ženama.

Djevojke uglavnom ulaze u Srbiju preko rumunjske granice, osim Ukrajinki koje najčešće dolaze s urednim papirima. Od ostalih djevojaka koje su prošle kroz sklonište 90 posto nije imalo nikakve dokumente, ulazile su uglavnom ilegalno, preko rumunjske granice. Moldavke se prikupljaju u Moldaviji, prebacuju u Rumunjsku, a odatle se, uglavnom Dunavom, barkama prebacuju u Srbiju.

Vesna Stanojević je rekla da djevojke dvadesetak dana provode u Beogradu ili Novom Sadu, koji su neka vrsta sabirnog centra, a potom bivaju prodane vlasnicima barova. Neke ostaju u Srbiji, a ostale budu prodane u Italiji, BiH, na Kosovu ili u Albaniji.

"One žive u strašnim uvjetima, najčešće su silovane, tučene i mučene, po pravilu bez ikakve zarade, prinuđene koristiti alkohol ili drogu", rekla je Stojanović.



Pročitajte više