Tri dana uoči izbora Irak daleko od stabilnosti

Tri dana uoči izbora u Iraku, predviđenih za 30. siječnja, pobunjenici i dalje održavaju ozračje straha pojačavajući u četvrtak smrtonosne napade i prijetnje uperene protiv Iračana koje Sjedinjene Države i Ujedinjeni narodi pozivaju da u što većem broju izađu na izbore.

Srijeda je bila najkrvaviji dan za američku vojsku otkako je počeo rat u Iraku, u ožujku 2003. Tog je dana ubijeno 37 američkih vojnika, među kojima je 31 vojnik smrtno stradao u padu vojnog helikoptera na zapadu Iraka, kojega uzroci još nisu poznati.

Istodobno deseci Iračana, civila i vojnika, svakodnevno ginu u napadima automobilima bombama, u granatiranju i u bombaškim napadima pobunjenika koji po cijenu krvi žele omesti provedbu izbora nakon kojih bi se trebala sastaviti prijelazna skupština, pokrajinska vijeća i kurdski parlament na sjeveru.

Njihova su meta sada birališta - bombe kućne izrade eksplodirale su u četvrtak na pet biračkih mjesta na području Kirkuka (na sjeveru zemlje), pri čemu nije bilo žrtava, kako navodi policija.

Premda američki predsjednik George W. Bush kaže za izbore da su "izazov za teroriste", njegov ministar obrane Donald Rumsfeld misli pak da će nasilje potrajati do mjeseca ožujka, pa i travnja, zbog "nesigurnosti" razdoblja koje počinje nakon izbora.

Pravo sudjelovanja na izborima ima 14 milijuna i 270 tisuća Iračana, kako navodi Carina Perelli, direktorica UN-ova odjela za pomaganje u izborima. U zemlji je organizirano 5.300 birališta i gotovo 20.000 glasačkih mjesta. Tiskano je dvadeset milijuna glasačkih listića.

U sadašnjim okolnostima kada prevladava nasilje, Pentagon tvrdi da će njegovi vojnici u Iraku pojačati napore na obučavanju iračkih snaga sigurnosti kako bi se "iz razdoblja okupacije prešlo u razdoblje partnerstva".

(Hina) xvrad ydv

Pročitajte više