Tri NATO-va vojnika ubijena u Afganistanu

TRI pripadnika NATO-vih snaga u Afganistanu su ubijena, nedugo nakon krvavog talibanskog napada na francuske vojnike.

Vojnici su poginuli u provinciji Ghazni, u središtu zemlje koje je, inače, u nadležnosti poljskog kontingenta međunarodnih snaga, javljaju izvori iz ISAF-a.

Nepotvrđeni navodi, pak, govore kako je oko 30 talibana ubijeno u okolici glavnog grada Kabula.
Francuska javnost je, pak, još uvijek pod snažnim dojmom prekjučerašnjeg incidenta, kada je 10 francuskih vojnika poginulo, a 21 je bio ranjen u talibanskoj zasjedi istočno od Kabula. To predstavlja najveću pogibiju pripadnika francuskih oružanih snaga od daleke 1983. godine kad je bombaš-samoubojica odnio živote 58 pripadnika francuske mirovne misije u Libanonu.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je u srijedu posjetio francuske vojnike u Afganistanu te je izjavio kako tragični gubici neće spriječiti Francusku da ispuni svoje obveze prema saveznicima i sudjeluje u mirovnoj misiji. Danas će u Parizu voditi posebnu ceremoniju za poginule vojnike.
U međuvremenu je Pentagon odbacio navode koji su se pojavili u francuskom tisku, a koji, citirajući neke od ranjenih vojnika, tvrde da su Francuzi stradali od američkih zrakoplovnih bombi koje su promašile cilj.
Francuski list Parisien je, pak, objavio sliku francuskog generala kako se drži za glavu kojom je ilustrirana reportaža u kojoj se tvrdi da je moral u francuskom kontingentu ISAF-a nizak. Ljevičarski Liberation je, pak, u uvodniku konstatirao da se Francuska, "htjela to ili ne", nalazi u pravom pravcatom ratu "5000 km od francuskih granica".
U Francuskoj nema nekog prevelikog entuzijazma za taj rat, ako je vjerovati anketi iz travnja, a koja navodi kako dvije trećine Francuza vjeruje da njihova vojska nema što tražiti u Afganistanu. Komunistima i socijalistima koji kritiziraju rat se pridružio i desničar Jean-Marie Le Pen, izjavivši kako "francuski vojnici ne smiju ginuti za Ujka Sama".
D.A.
Foto: AFP

Pročitajte više