Tri snažne eksplozije potresle Atenu točno 100 dana prije početka Olimpijskih igara

TOČNO stotinu dana prije početka Olimpijskih igara, u srijedu rano ujutro u Ateni eksplodirale su tri bombe ispred policijske postaje u blizini južnog atenskog predgrađa Kalithee.

Prema policijskom izvješću, jedan je policajac lakše ranjen u trećoj eksploziji kad je s kolegama tražio bombu. Policijska je postaja teže oštećena, javila je agencija Reuters.

Tri eksplozije koje su odjeknule u roku od pola sata bile su deset minuta prije najavljene anonimnim telefonskim pozivom atenskim listovima, bez objašnjenja motiva ili preuzimanja odgovornosti.

Grčka policija vjeruje da je napad povezan s domaćim skupinama te da nije riječ o međunarodnom terorizmu, javila je agencija AP.

Iako je predgrađe Kalithea blizu hotela koji će se koristiti za ljetne olimpijske igre 13. do 29. kolovoza, vladin glasnogovornik Thodoris Rousopoulos rekao je kako zasad nema dokaza da su eksplozije povezane s Olimpijskim igrama.

Međunarodni je olimpijski odbor (MOO) priopćio da je riječ "o relativno malom incidentu", ali da je u stalnom kontaktu s grčkim vlastima.

Vjerujemo da te eksplozije nemaju nikakve veze s Olimpijskim igrama, kazala je glasnogovornica MOO-a Gizelle Davies za agenciju Reuters i dodala kako se ipak radi o manjem incidentu te da grčke vlasti u potpunosti kontroliraju situaciju.

Davies je potvrdila da je nekoliko nacionalnih olimpijskih odbora izrazilo zabrinutost za sigurnosno stanje u Ateni, ali ne izravno MOO-u koji će idućih dana pozorno pratiti situaciju u glavnome gradu Grčke.

U Sydneyju je Australija odmah naredila provjeru vlastitih sigurnosnih mjera za atenske Olimpijske igre uz priopćenje da svoju reprezentaciju šalje u Atenu, ali "neće se protiviti odluci bilo kojega sportaša koji donese osobnu odluku" da ne putuje u Grčaku.

Atenska policija priopćila je da početna istraga vodi prema malim lokalnim anarhističkim i ljevičarskim skupinama koje redovito organiziraju manje bombaške napade po Ateni.

Pročitajte više