Tribina o budućnosti jugoistočne Europe nakon atentata na Đinđića

Za poboljšanje stanja u jugoistočnoj Europi koristan bi bio hrvatski ulazak u Europsku uniju, Srbija i Crna Gora trebat će međunarodnu pomoć, a Bosne i Hercegovine neće ni biti ne uđe li u Europu, rekli su u srijedu navečer u Zagrebu sudionici tribine o budućnosti jugoistočne Europe nakon nedavna ubojstva sprskoga premijera Zorana Đinđića.

"Hrvatska je uređena država i može i danas postati kandidat za članstvo u Europskoj uniji", rekao je na tribini potpredsjednik Sabora i predsjednik saborskoga vanjskopolitičkoga odbora Zdravsko Tomac. "Pomoći ćemo da se stabilizira tzv. Zapadni Balkan, ali ne želimo dijeliti njegovu sudbinu (...) Cijelo ovo područje može se definitivno stabiliziirati tek kad bude dio EU-a, ali svaka zemlja mora ići individualno, kad bude za to sposobna", rekao je.

Kao što Hrvatska tvrdi da budućnost vidi u Europskoj uniji, pristup toj organizaciji jedini je izlaz za Bosnu i Hercegovinu, misli bosanskohercegovački veleposlanik u Hrvatskoj Zlatko Dizdarević.

"Bosne neće biti ispadne li iz vlaka za EU", rekao je.

Ubojstvo premijera Zorana Đinđića imat će na Srbiju i Crnu Goru višestruke posljedice, rekao je veleposlanik Srbije i Crne Gore Milan Simurdić.

Osjetit će se "gospodarske posljedice, porast će inflacija", rekao je Simurdić. Zemlja treba strane donacije, rekao je i dodao kako Srbija i Crna Gora kani organizirati donatorsku konferenciju.

Pročitajte više