Tropska oluja Fay poharala Kubu i nastavlja prema Floridi

TROPSKA oluja Fay, koja je tijekom jutra poharala Kubu i koja bi mogla prerasti u uragan, u iduća 24 sata pogodit će Floridu. Trenutna brzina vjetrova koji prate oluju kreće se oko 118 kilometara na sat.

> 50 poginulih u autobusu kojeg je odnijela nabujala rijeka u Haitiju

Oluja je tijekom vikenda zahvatila Haiti, gdje je odnijela najmanje 57 života. S Kube zasad, kako prenosi Reuters, stižu jedino podaci o materijalnoj šteti, dok podataka o stradalima, srećom, nema. Fay je prohujala oko 125 kilometara istočno od Havane, brzinom od oko 90 kilometara na sat.

Fay je šesta po redu oluja u ovogodišnjoj sezoni atlantskih ciklona. Prva na njenom udaru je bila Dominikanska Republika, gdje je u subotu odnijela najmanje četiri života, dok je više od 12.000 stanovnika evakuirano.

Vlasti na Floridi su objavile kako su neke od škola, u kojima je danas trebala početi nastava, i dalje zatvorene zbog nadolazeće oluje. Iako se očekuje kako će Fay pogoditi zapad Floride, naftna kompanije Shell je objavila kako su iz Meksičkog zaljeva evakuirali oko 400 radnika. Nakon Shellove objave, unatoč napomeni da proizvodnja neće stati, cijena barela nafte krenula je uzlaznom putanjom.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više