Trump bi mogao izletjeti iz ureda u roku od 12 mjeseci

Foto: FAH

NOVINAR The Guardiana Paul Mason u nedavnom članku izvještava o nejasnim planovima američke krajnje desnice te mogućnosti da Donald Trump ostane bez pozicije predsjednika SAD-a u roku od 12 mjeseci. Dijelove njegovog članka prenosimo u nastavku.

"Kratak popis "poznatih nepoznanica" upućuje na to da Donald Trump možda neće izdržati još 12 mjeseci kao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Poznato je da se naveliko istražuje ruska umiješanost u njegovu izbornu pobjedu, kao i to da je njegov sin, Donald Jr, komunicirao s Rusima.

Poznato je i da se istražuje povezanost Trumpovog poslovanja s ruskim oligarsima i navodno pranje novca, a demokratski krugovi nastoje razotkriti te veze.

Trump nikada nije bio miljenik desno orijentiranih milijardera, već je sam ulagao u svoju kampanju, a oni su mu postali nakloni tek nakon što religiozni konzervativac Ted Cruz nije uspio mobilizirati i pridobiti mase.

No, ako aktualni podpredsjednik Mike Pence postane predsjednik SAD-a, planovi desnice postat će jasni i vidljivi svima".

Dva projekta

"U SAD-u zapravo postoje dva desničarska projekta, i oni se preklapaju. Prvi projekt se često naziva projektom "obrane prihoda". Žele smanjenje poreza i ukidanje regulatornih ograničenja za velika poduzeća, poput odredbe o minimalnoj plaći. Velik utjecaj "sivog novca" braće Koch, koja financiraju desničarske interesne grupe, vidi se u njihovu financiranju 300 kolegija na američkim koledžima i sveučilištima koji izlažu i brane desno orijentirane ideje. Taj libertarijanski projekt karakterizira čvrsti fokus na gospodarstvo te njegove pobornike nije briga za etnicitet, državnost i osobne poroke pojedinaca.

Druga je pak strana krajnje desne ideologije represivnost, nametanje konzervativnih društvenih normi i po potrebi sakaćenje američkog ustava. Trumpovo predsjedništvo pokazuje snažni iliberalizam, kao što je na primjer napad na ustavnu ulogu pravosuđa, nakon što je sudskim putem ukinuta Trumpova zabrana useljavanja ili otpuštanje direktora FBI-ja James Comeyja jer se suprotstavio Trumpu.

Američka ultradesna elita prije Božića će se suočiti s izborom: ostati uz Trumpa, koji će biti stjeran u kut i u strahu od opoziva ili se vratiti na svoj prvi plan – zagovaranje društveno konzervativne, libertarijanske politike, na čelu s Mikeom Penceom".

Dvije demokracije

"I u Americi i u Velikoj Britaniji razne interesne elitne grupacije poticale su i realizirale prekid s globalizacijom: "Amerika na prvom mjestu (America First)" i Brexit pokušaji su spašavanja nacionalnih projekata slobodnog tržišta nauštrb multilateralnih sustava i pravila.

No, suvremenoj desnici preostaje još jedna dilema - razina gospodarske slobode koju želi uvijek stvara određenu razinu nezadovoljstva kod ljudi, zbog kojih treba smanjiti političke slobode.

Između lipnja i studenog 2016. godine nastale su dvije nestabilne demokracije - ne zato što su njihove institucije slabe, već zato što su im elite podijeljene, a politički liberalizam - bez smjera", zaključuje Mason.
 

Pročitajte više