Trump: Ledeni pokrivači su trebali nestati, ali sada su na rekordnoj razini

Screenshot: ABC News
 
AMERIČKI predsjednik Donald Trump izjavio je u nedavnom televizijskom razgovoru da ledeni pokrivači na Zemlji "obaraju rekorde, a trebali su se otopiti", pišu američki mediji.
 
"Ledeni pokrivači trebali su se otopiti, trebali su nestati do sada, ali sada obaraju rekorde. Na rekordnoj su razini", rekao je Trump britanskom voditelju Piersu Morganu u razgovoru za ITV News.
 
"Prije nisu bile klimatske promjene nego globalno zagrijavanje"
 
Na pitanje vjeruje li u postojanje klimatskih promjena Trump je odgovorio: "Postoji hlađenje i postoji zagrijavanje. Mislim, gledajte, prije to nisu bile klimatske promjene, bilo je globalno zagrijavanje. To nije dobro funkcioniralo jer je posvuda postajalo prehladno."
 
Globalno zagrijavanje i klimatske promjene često se koriste kao sinonimi, ali radi se o dva različita međusobno povezana pojma. Globalno zagrijavanje odnosi se na podizanje površinske temperature Zemlje, a klimatske promjene su širi pojam koji obuhvaća i druge posljedice zagađenja uzrokovanog upotrebom fosilnih goriva, istaknula je NASA. 
 
UN je nedavno također upozorio na moguće trajne i velike posljedice klimatskih promjena te naglasio kako je porast temperature na Zemlji tek dio klimatskih promjena. NASA je prošle godine upozorila na rekordno niske razine leda na Arktiku i Antarktici, a znanstvenici su nedavno objavili da su posljednje tri godine bile najtoplije od početka mjerenja.
  

Pročitajte više