Trump tvrdi da ga je Google diskriminirao. Ovaj screenshot dokazuje da nije

Foto/Screenshot: EPA/Google

DA AMERIČKI predsjednik Donald Trump već neko vrijeme verbalno ratuje s američkim medijima, a u zadnje vrijeme i s internet gigantima poput Googlea i Facebooka, već je poznato. Ali njegova posljednja optužba na račun Googlea prilično nedvojbeno dokazuje da je najveća svjetska tražilica zaista pristrana protiv Trumpa i njegovih republikanaca, a u korist njegovog prethodnika Baracka Obame i demokrata.

Ili bi tako barem bilo kad bi ta optužba bila točna. A kao što ćemo vidjeti, nije.

>> Trump napao Google: "Namjerno prikazuje samo loše vijesti o meni"

Evo o čemu se zapravo radi: Trump je, podsjetimo, prvo na Twitteru optužio Google da iskrivljava pretragu termina "Trump news" na način da među rezultatima prikriva "republikanske/konzervativne i poštene medije", "dobre vijesti" o njemu, te prikazuju samo "poglede/izvještaje lažnih medija". "96% rezultata za pretraživanje pojma 'Trump vijesti' su iz ljevičarskih medija", dodao je, očito se referirajući na izvještaj Fox Newsa koji je iznio istu tvrdnju.

Trump: Google potiskuje glasove konzervativaca, dvostruki standardi za mene i Obamu

Ova se optužba savršeno uklopila u širi narativ "lažnih vijesti" s mainstream medija koji, reći će Trump, šire laži i klevete o njemu, a ulizuju se Obami, Hillary Clinton i drugim njegovim političkim protivnicima.

"Google i drugi potiskuju glasove konzervativaca te skrivaju informacije i vijesti koje su dobre. Oni kontroliraju što možemo i što ne možemo vidjeti. Ovo je vrlo ozbiljna situacija koja će biti riješena!", zaključio je Trump. Dan kasnije otišao je dalje i objavio video koji, praćen heštegom #StopTheBias (Zaustavite pristranost), navodno dokazuje kako je Google godinama promovirao Obamin govor o stanju nacije, koji se tradicionalno održava početkom svake godine, a da Trumpov govor ove i prošle godine nije popratio na isti način na svom homepageu.

 

 

Međutim, kako je u svom članku dokazao Buzzfeed News, Trump je taj koji je u ovom slučaju - i to ne prvi put - iznio lažnu vijest. Naime, Google zaista svake godine promovira tradicionalni govor o stanju nacije. No suprotno od tvrdnje i navodnog screenshota iz videa koji je objavio Trump, Google je zaista 30. siječnja ove godine na početnoj stranici promovirao i Trumpov govor, i to u trenutku dok se on i održavao

Google: Nije istina, promovirali smo i Trumpa i Obamu

To pokazuje i screenshot sa stranice Internet Archive od tog datuma, kao i, ironično, screenshot s pro-Trump foruma na društvenoj mreži Reddit.

I iz samog Googlea je brzo stiglo očitovanje u kojem se tvrdi ista stvar i objašnjava da godinu dana ranije Trumpov govor nije popraćen na isti način jer prvo obraćanje predsjednika Kongresu tehnički nije govor o stanju nacije.

"30. siječnja 2018. istaknuli smo livestream govora o stanju nacije predsjednika Trumpa na google.com stranici. Povijesno nismo promovirali prvo obraćanje Kongresu od strane novog predsjednika, koje tehnički nije govor o stanju nacije. Zbog toga nismo uključili promociju na google.com za ovo obraćanje ni 2009. ni 2017.", naveo je Googleov glasnogovornik.

Dakle, iz navedenog je jasno da nikakvih dvostrukih standarda, barem u ovom slučaju, nije bilo za Trumpa i njegove prethodnike ili suparnike poput Obame. No ako čekamo da Trump prizna da je nepravedno optužio Google, vjerojatno ćemo se načekati.

 

 

 

Pročitajte više