Trump u Bruxellesu napao Njemačku: "Vi ste robovi Rusije". Merkel mu odgovorila

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump danas je na summitu NATO-a u Bruxellesu ušao u verbalni rat s Angelom Merkel.

>> Trump žestoko napao Njemačku u Bruxellesu: "Vi ste zarobljenici Rusije"

>> Trump optužio Njemačku da je pod kontrolom Rusije, evo što mu je odgovorila ministrica obrane

Naime, Trump se žestoko okomio na Njemačku koju je nazvao ruskim zarobljenikom.

Trump na summitu NATO-a: "Njemačka je pod potpunom kontrolom Rusije"

"Moram reći da je jako tužno kada Njemačka sklapa velike naftne i plinske dogovore s Rusijom, a od nas se očekuje da je štitimo od nje, dok joj ona svake godine plaća milijarde", rekao je Trump tijekom radnog doručka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom

"Njemačka je pod potpunom kontrolom Rusije. Rusija se bogati na Njemačkoj, ona je zarobljenica Rusije", dodao je Trump, koji je u Bruxelles doputovao na summit NATO-a.

Dodao je da Njemačka skoro 70 posto svoje energije dobiva iz Rusije te spomenuo ulogu bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera u ruskom plinskom biznisu.

Trump je i ranije osuđivao projekt novog plinovoda Sjeverni tok koji izravno povezuje Rusiju s Njemačkom i tražio da se odustane od projekta. Oko toga projekta podijeljene su i zemlje članice EU-a.

Njemačka ministrica obrane: "Gotovo smo naviknuli na takve napade"

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen (Kršćansko-demokratska unija CDU) reagirala je na napade američkog predsjednika Donalda Trumpa, izrečene na početku summita NATO-a u Bruxellesu, ne dajući im preveliku težinu.

"Mi smo se već gotovo naviknuli na takve napade. I s tim izlazimo na kraj“, rekla je von der Leyen i ustvrdila da se Njemačka ne osjeća "osobito pogođena" Trumpovima napadima.

Ona je kazala i kako bi američki predsjednik "kao poslovni čovjek" morao malo više pozornosti obratiti na širi kontekst, a ne samo na brojke.

"Voljela bih kada on kao poslovni čovjek ne bi samo gledao na brojke nego i na to koliku korist na kraju ima NATO. Vi možete izdvajati dva posto za vojne potrebe, a da od toga NATO na kraju nema koristi“, zaključila je njemačka ministrica obrane.

Merkel odgovorila na Trumpove prozivke

Njemačka kancelarka Angela Merkel odgovorila je u srijedu u Bruxellesu na prozivke američkog predsjednika Donalda Trumpa, kazavši da je Njemačka neovisna u donošenju odluka.

Merkel je rekla po dolasku na summitu NATO-a da je Njemačka jedna od zemalja koje s najviše vojnika sudjeluju u NATO-ovim misijama te da je slobodna od ruske kontrole od pada Berlinskog zida.
 
"Ja sam osobno živjela u dijelu Njemačke, koji je zauzeo Sovjetski Savez. Vrlo sam sretna što smo danas ujedinjeni u slobodi, kao Savezna Republika Njemačka. Stoga možemo voditi vlastitu politiku i donositi neovisne odluke", rekla je Merkel.

Pročitajte više