Trumpov savjetnik: Izvješća jasno pokazuju da Asad koristi kemijsko oružje

Foto: Hina

SAVJETNIK Bijele kuće za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster izjavio je da unatoč opovrgavanjima izvješća pokazuju da sirijski predsjednik Bašar al-Asad koristi kemijsko oružje, istaknuvši da je vrijeme da međunarodna zajednica pozove na odgovornost sirijsku vladu.

"Javna izvješća i fotografije jasno pokazuju da se Asadovo korištenje kemijskog oružja nastavlja", rekao je McMaster na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti koja se održava u Muenchenu.

"Vrijeme je da sve zemlje pozovu na odgovornost sirijski režim i njegove podupiratelje te da podrže napore Organizacije za zabranu kemijskog oružja", kazao je on.

McMaster nije precizirao na koja izvješća i fotografije je mislio.

Ako se dokaže da je Al Asad koristio kemijsko oružje protiv civila, Francuska će ga napasti

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u utorak da će Francuska izvesti napade ukoliko dobije dokaze da je sirijski režim koristio zabranjeno kemijsko oružje protiv civila.

"Napast ćemo položaje gdje je to oružje korišteno ili gdje su organizirani napadi. Crvena linija će se poštivati", rekao je predsjednik. "Ali danas još nemamo dokaze od naših službi da je zabranjeno kemijsko oružje bilo korišteno protiv civilnog stanovništva", dodao je on u razgovoru s novinarima.

Sirijska vlada opetovano je demantirala korištenje kemijskog oružja  i priopćila je da napada samo naoružane pobunjenike  i militante.

Humanitarne udruge, spasilačke ekipe i Sjedinjene Države posljednjih su tjedana optužile Siriju za opetovano korištenje klora kao oružja protiv civila u Guti i Idlibu.

Pročitajte više