Tsunami: počeo summit u Džakarti

Svjetski su se čelnici u četvrtak okupili na summitu kako bi razgovarali o pomoći stradalima od tsunamija, čiji bi se broj, prema najnovijim upozorenjima, mogao udvostručiti i doći do 300.000, ne poduzme li se hitno nešto kako bi se spriječile epidemije.

Sudionici indonezijskog summita usredotočit će se na dugoročnije pružanje pomoći, smanjivanje duga kako bi se države koje je pogodio tsunami uspjele oporaviti te o sustavu upozoravanja na tsunami kako bi se izbjegle katastrofe u budućnosti.

"Dok mi ovdje razgovaramo... broj umrlih neprekidno raste", upozorio je indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono otvarajući summit.

Humanitarni radnici istaknuli su da još nisu uopće doprli do velikih dijelova Aceha, pokrajine na sjeveru Sumatre, jer su golemi valovi uništili ceste, mostove i luke. Boje se da bi broj mrtvih u tim područjima mogao biti još veći.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je prije summita da nema dovoljno pitke vode što povećava opasnost od izbijanja epidemija kolere i dizenterije.

"Ne pružimo li do kraja tjedna osnovnu pomoć svim stradalima, WHO se boji da bi od zaraznih bolesti mogao umrijeti isti broj ljudi koliko ih je poginulo u tsunamiju", upozorio je WHO.

Vlade iz cijeloga svijeta obećale su 3,7 milijardi dolara pomoći, a privatne skupine i pojedinci još 630 milijuna dolara.

Među sudionicima summita su glavni tajnik UN-a Kofi Annan, američki državni tajnik Colin Powell, japanski premijer Junichiro Koizumi i kineski premijer Wen Jiabao.

Indonezijski predsjednik Judhoyono zatražio je, otvarajući summit, da se u zemljama Indijskog oceana organizira sustav upozoravanja sličan onome koji već dugo postoji u Tihom oceanu.

Koizumi je najavio da će Japan zamrznuti otplatu duga za zemlje pogođene tsunamijem.

Skupina za organiziranje pomoći stradalima osnovana 29. prosinca, a u kojoj su bili SAD, Japan, Indija i Australija rasformirana je i uključena u operacije pod vodstvom UN-a, rekao je Powell.

(Hina) xdgk ydgk

Pročitajte više