Tuča u požeškoj Županiji; gradonačelnik optužio policiju za sudjelovanje u donošenju proračuna

DA POLITIČARI ne biraju sredstva kojim će se održati na vlasti potvrđuje primjer požeške Županijske skupštine gdje se tijekom prijepodneva događala prava drama kojom je vladajuća koalicija HDZ, HSP, DC i HSU i HSLS onemogućila oporbene vijećnike da prisustvuju Skupštini, na kojoj je iz trećega pokušaja izglasan proračun za 2006. godinu, javlja Radio Vallis Aurea (RVA).

HSP-ovcu Božidaru Lujanacu nije bilo dopušteno da prisustvuje Skupštini. On je u dva navrata odlučno rekao NE proračunu zbog, kako je istakao, pljačkanja i bogaćenja, svog do jučer stranačkog kolege, Vlade Zeca, na račun običnih ljudi, a u čemu mu županijskim novcem već godinama pomaže sadašnji župan Anto Bagarić, te su stvoreni milijunski gubitci, a Požeško-slavonska županija po gospodarskim pokazateljima na zadnjem je mjestu među hrvatskim županijama.

Nakon što je Lujanac podnio ostavku na stranačke, ali ne i vijećnićke dužnosti njegovi su politički neistomišljenici odlučili smijeniti ga sa svih stranačkih dužnosti zbog "nepoštivanja Statuta i odluka stranke" te na vijećnićko mjesto umjesto njega postaviti Miru Potnara.

Lujanac je opovrgnuo svoju navodnu ostavku na mjesto županijskoga vijećnika, te je i po treći put odlučio ne podržati proračun.

Nakon što se gužva u zgradi županije smirila, Lujanac je rekao da "je prošao rat i da se ne boji takvih", misleći pri tom na vijećnike koji su izglasali proračun.

"Ne mogu podržavati kriminal ni lopovluk koji sam naglašavao posljednja četiri mjeseca i želio sam da se raščisti stanje." - rekao je Lujanac.

Upitan da li se boji, Lujanac je odgovorio da se "nije bojao ni 91. kada je krenuo (u rat) da pogine ako treba".

Lujančev dolazak na skupštinu HSP-ovci su spriječili postavljanjem zaštitara na ulaz u Županiju, a uz njega na sjednicu Skupštine nisu pušteni ni ostali oporbenjaci.

Zdravko Ronko, gradonačelnik Požege i predsjednik Županijskoga SDP-a ostao je bez riječi na ono što se danas dogodilo na županijskoj skupštini, ali je ipak prokomentirao događaj.

"Ako je ovo demokracija, ako je ovo država, onda smo mi otišli k vragu. Izglasali su proračun, onemogućili su vijećnike, 21 vijećnik nije mogao ući na skupštinu. Ali da nas drže specijalci, i da nas drži policija, i da je sva policija sudjelovala u nelegalnom donošenju proračuna to je točno. Nemamo što puno o tome raspravljati. - zaključio je Ronko.

Gradonačelnik Požege izrazio je u razgovoru za RVA nadu da će nadležna tijela reagirati povodom današnje nelegalne skupštine, te je dodao da se agonija Požeško-slavonske županije nastavlja i da će ju trpjeti svi stanovnici županije.

Za vrijeme održavanja skupštine u krnjem sazivu blokirani vijećnici su glasno iskazivali negodovanje, a u samoj zgradi su se mogli čuti glasni povici praćeni psovkama i uzvicima.

Novinarima je bio onemogućen ulazak u zgradu Županijske palače, a vijećnik SDP-a Zdravko Ronko je ustvrdio da je nazočenje sjednici onemogućeno vijećnicima te stranke, da oni niječu regularnost sjednice i najavljuju tužbe. Župan Ante Bagarić je, pak, zanijekao kako je dijelu oporbe i novinarima bio onemogućen ulazak.

U kaotičnu naguravanju pred zgradom, u kojem je sudjelovalo stotinjak osoba, od krhotina stakla koje se rasprsnulo lakše je ozlijeđena novinarka HTV-a Sanja Najvirt.

Istodobno s velikom gužvom ispred ulaza u zgradu, u velikoj se vijećnici Županijske palače održavala skupštinska sjednica, kojoj je od 42 vijećnika nazočilo 26. Proračun je donesen zahvaljujući glasu novog vijećnika HSP-a umjesto prijašnjeg, koji tvrdi kako nije dao ostavku na vijećničko mjesto.

Pred sam kraj sjednice u vijećnicu su uspjeli ući i novinari.

Župan Bagarić je rekao kako sjednici nije nazočila samo jedna stranka i to SDP, a vijećnici HSS-a bili su nazočni.

"Nazočni vijećnici iskoristili su svoje pravo da se očituju o proračunu glasovanjem. Svi zaštitari samo su osiguravali red i mir na Skupštini. Ja gospodarim ovim prostorom i tvrdim kako su svi ulazi bili otvoreni i vama medijima i svima koji su htjeli ući, posebno županijskim vijećnicima", rekao je župan Bagarić.

Sjednicu Skupštine posve legalnom smatra i predsjednik Skupštine Radoslav Galić. Dodaje kako mu nisu poznati izgredi pred ulaznim vratima u Županijsku palaču te je zanijekao da je naručio zaštitare.

"Sve se ovo pripremalo danima, mafija je na djelu, politička i ostala, i zato se to upravo u nas događa. Vijećnici su onemogućeni u svom ustavnome pravu da prisustvuju sjednici i odlučuju po svojoj savjesti. To je sumrak demokracije, a žalosti me da je i naša policija stala na stranu zaštitara i nije omogućila ulazak vijećnicima. Vjerovat ću kako se nije snašla", rekao je vijećnik SDP-a Zdravko Ronko.

Današnjim događajima u Županijskoj skupštini prethodila su previranja u lokalnom HSP-u, o čijim je glasovima, među ostalim, ovisila i potpora proračunu. Vijećnik HSP-a Božidar Lujanac uskratio je svoj, 22., i presudni glas potpore proračunu na prošle dvije sjednice, a razlog je, kako prenose mediji, što drži da su župan i njegov zamjenik pridonijeli uništavanju gospodarstva u Županiji.

Lujanac je novinarima danas ponovio kako se i dalje smatra županijskim vijećnikom, iako je umjesto njega danas njegova stranka za vijećnika imenovala Miroslava Potnara, koji je ujedno dao potporu proračunu.

I dok se u predvorju zgrade Županije događala prava drama, prelazeći povremeno čak i u fizičke sukobe, u Velikoj je vijećnici usvojen županijski proračun za 2006. godinu.

Foto: Duško Mirković

Pročitajte više