Turska vlada odustala od kažnjavanja preljuba

TURSKA vlada neće podnijeti na paralamentarnu raspravu kontroverzni nacrt zakona o kažnjavanju preljuba, što se trebalo dogoditi u okviru rasprava koje su u utorak počele o proeuropskoj reformi kaznenog zakona, kazao je šef oporbe u parlamentu Deniz Baykal.

Ideju o ponovnom uvođenju preljuba u kazneni zakon, kao prekršaja dostojna zatvorske kazne, brani samo vladajuća proislamistička Stranka pravosuđa i razvoja. Protiv toga prijedloga izjasnili su se ranije i brojni čelnici Europske unije.

"Nikakav prijedlog koji ne nosi potpis čelnika barem dviju stranaka neće biti podnesen na razmatranje na plenarnoj sjednici", rekao je Baykal.

Oko 500 prosvjednika, većinom žena, demonstriralo je pred turskim parlamentom osuđujući prijedlog o kažnjavanju preljuba. "Naše nam tijelo pripada" ili "Što radi preljub u kaznenom zakonu?", uzvikivale su žene uzdižući transparente s porukama poput "Zastupnici, bavite se nasiljem nad ženama a ne preljubom".

Novi nacrt zakona u cjelini se smatra pozitivnim, poboljšavajući individualne slobode i kažnjavajući mučenje, kako bi povećao izglede Turske za pristup Europskoj uniji.

Pročitajte više