Turska želi u EU 2003.

ČELNIK vladajuće turske Stranke pravde i razvitka (AKP) Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako bi uvrđivanje 2005. za otpočinjanje pregovora o prijemu Turske u punopravno članstvo Europske unije (EU) bio predugo razdoblje.

On je, zajedno s vođom oporbene Republikanske stranke (CHP) Denizom Baykalom, iznio ocjenu prema kojoj bi se vrata europske petnaestorice Turskoj trebala otvoriti već 2003.

Turski premijer Abdullah Gul je, u medjuvremenu, priopćio kako je njegova zemlja ispunila sve uvjete za ulazak u punopravno članstvo EU. Dodao je kako se na kopenhaškom summitu zemalja ´bruxellskog kluba´, koji se održava 12. prosinca, mora konačno donijeti odluka o točnom datumu pregovora za ulazak Turske u EU. ´U protivnom´, rekao je, ´petnaestorica se izlažu riziku da pruže argumente onim snagama u Turskoj koji tvrde da je EU ekskluzivni kršćanski klub.´

Inače, na kopenhaškom susretu na vrhu donijet će se, kako se očekuje, konačna odluka o upućivanju poziva deset država istočne Europe da se pridruže bruxellskom političkom i gospodarskom savezu. No, jedna od najvećih nepoznanica je, svakako, hoće li se i Turskoj pružiti prilika da udje u novi savez europskih država.

Visoki dužnosnik EU Javier Solana, koji je zadužen za vanjsku politiku i sigurnost, jedan je od najglasnijih zagovornika jačanja prozapadnih snaga u Turskoj koje bi bile protuteža islamskom fundamentalizmu. On je rekao kako u Kopenhagenu očekuje pozitivan odgovor na tursko traženje da se priključi Europi koja se ujedinjuje. Solana je, prema današnjim informacijama ovdašnjih elektronskih medija, ukazao na veliki značaj prethodnog rješenja dugogodišnjeg ciparskog ´sindroma´.

U Ankari se pozornost skreće i na francusko-njemački summit koji, kako se tvrdi, prestavlja ozbiljan zaokret prema prihvaćanju turskog zahtjeva za učlanjenje u EU. Zaključci susreta francuskog i njemačkog predsjednika Jacquesa Chiraca i Gerharda ovdje se tumače kao najljepši ´bajramski poklon´.

Pročitajte više