Turski ministar: Nismo dali snimke ubojstva novinara

Foto: EPA

TURSKA nije podijelila audiosnimke ni s kim, rekao je danas turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, odbacujući izvješća da je Ankara predala audio dokaze ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija SAD-u. 

Cavusoglu je također rekao novinarima da Turska ima dokaze i informacije izvučene iz svoje istrage o nestanku Khashoggija 2. listopada.

Turske vlasti imaju audiosnimku koja indicira da je Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, turski dužnosnik i sigurnosni izvor rekli su Reutersu ovaj tjedan.

Saudijci opovrgnuli optužbe

Saudijska Arabija opovrgnula je turske optužbe da je Khashoggi ubijen u konzulatu te da je njegovo tijelo uklonjeno.

"Turska nije dala zvučni zapis Pompeu niti bilo kojemu drugom američkom dužnosniku", rekao je Cavusoglu novinarima tijekom posjeta Albaniji, upitan o izvješću.

"Transparentno ćemo podijeliti rezultate koji se pojave. Nismo podijelili ni jednu informaciju ni s kojom zemljom", rekao je Cavusoglu.

Nestanak i vjerojatna smrt Khashoggija izazvala je međunarodnu zabrinutost i zategnula odnose Saudijske Arabije i zapada.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je kako vjeruje da je Khashoggi mrtav i da će američki odgovor Saudijskoj Arabiji biti "vrlo ozbiljan", no da želi da se posve razjasni što se dogodilo.

Turska policija pretražila je šumu u predgrađu Istanbula te još jedan grad u potrazi za ostacima tijela Khashoggija koji je nestao prije više od dva tjedna, nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu.

Pročitajte više