Turskom haraju masovni požari, srušeni temperaturni rekordi: "Ovo je pakao"

Screenshot: Twitter

NAJMANJE četiri osobe poginule su u masovnim požarima koji su zahvatili Tursku. 

Više od 60 šumskih požara izbilo je u 17 pokrajina na egejskim i mediteranskim obalama Turske, rekli su dužnosnici. Ministar šumarstva rekao je da su požari bjesnili u šest provincija. Više tisuća turista je evakuirano iz turističkih središta.

 

Satelitske snimke pokazuju dim od požara

Satelitske snimke šumskih požara pokazuju intenzitet topline veći od bilo čega zabilježenog u toj zemlji, piše Guardian. Proteklog tjedna oboren je rekord star 60 godina kada je Cizre, grad na jugoistoku zemlje, zabilježio 49.1 stupanj Celzija.

Nakon smrtonosnih toplinskih valova u Americi, poplava u Europi i Kini te požara u Sibiru, strašni prizori u Turskoj dodatno zabrinjavaju zbog sve većih problema s ekstremnim vremenskim neprilikama u svijetu koji se bori s klimatskim promjenama.

Tisuće evakuiranih turista, dva hotela odsječena

Lokalni turski mediji objavljuju fotografije popularnih ljetovališta na egejskoj obali okruženih zapaljenim šumama i poljima pretvorenim u pepeo. U Bodrumu, u provinciji Mugli, izgorjelo je 80 hektara šuma unatoč naporima vatrogasca, kako onih na terenu tako i onih u zraku. 

Plamen je od sigurne zone odsjekao dva hotela, zbog čega je evakuirano 4000 turista i osoblja. Šumski požari su česta pojava u Turskoj, ali ovi u proteklih par dana su iznimni.

Satelitska snimka EU službe za praćenje atmosfere Copernicus pokazala je da je intenzitet topline požara u Turskoj u četvrtak dosegao oko 20 gigavata, što je četiri puta više od prethodnog maksimuma.

"Te brojke nadilaze sve što smo dosad vidjeli u 19 godina", rekao je Mark Parrington, viši znanstvenik u EU službi za praćenje atmosfere. Dodao je da se dim iz požara u blizini Antalije i Mersina sada seli na Cipar.

Stanovnici pogođenih gradova rekli su novinarima da nikada dosad nisu vidjeli ništa slično. 

"Ovo nije normalno, kao u paklu je"

Ibrahim Aydın, poljoprivrednik, rekao je da je izgubio svu stoku i da je skoro poginuo u borbi s plamenom. “Sve što sam imao izgorjelo je do temelja. Izgubio sam janjce i druge životinje ”, rekao je za Daily Sabah. “Ovo nije normalno. Ovo je bilo kao u paklu."

Vatrogasci su se u cijeloj zemlji borili s više od 50 požara. Deseci njih završili su u bolnici zbog opeklina. 

Ministri u Erdoganovoj vladi rekli su da bi uzrok požarima mogli biti napadi kurdskih separatista, ali za to nema dokaza. Malo domaćih medija spominje globalne klimatske promjene kao uzrok šumskih požara.

Na zadnjem panelu o klimatskim promjenama UN-a znanstvenici su predvidjeli da će Mediteran biti teško pogođen porastom temperatura i promjenama u razini padalina, što je uzrok, naveli su, ljudske emisije. 

"I najmanja pogreška može dovesti do ogromne katastrofe"

Turski klimatski znanstvenik Levent Kurnaz kaže da je vrijeme stvorilo uvjete za lagano zapaljenje. 

"Vrijeme je ekstremno vruće i suho. To pomaže zapaljenju vatre. I najmanja pogreška može dovesti do ogromne katastrofe", tvitao je.

Prognoze su da će se toplinski val nastaviti i idućeg tjedna, kada bi trebao biti još i jači. U Ankari i nekim drugim gradovima prognoza za idući tjedan je 12 stupnjeva Celzijevih veća od uobičajenog prosjeka u kolovozu.

"Ako temperature ne budu padale, možemo očekivati još požara"

Šumski požari izbili su drugdje u regiji, a više od 40 ih bjesni u Grčkoj, pod utjecajem vjetra i visokih temperatura, objavile su vlasti. U utorak je plamen razbio borovu šumu sjeverno od Atene, oštetivši više od desetak domova prije nego što je stavljen pod kontrolu.

Požari su ovog tjedna gorjeli i u velikom dijelu borove šume na planinskom sjeveru Libanona, smrtno je stradao jedan vatrogasac, a neki stanovnici morali su napustiti svoje domove. 

EU je izdala upozorenje zbog visokog rizika od požara u Italiji, Portugalu, Španjolskoj i sjevernoj Africi.

"Ako temperature ne budu padale, možemo očekivati još požara u tjednima koji dolaze", zaključuje Parrington.
 

Pročitajte više