Svađa zbog Horvatinčića. Turudić: Ljudi s malignim bolestima trebaju u zatvor?

Screenshot: HRT

U SINOĆNJOJ emisiji Otvoreno na HRT-u glavna tema je bilo stanje u pravosuđu.

"Što se tiče stanja u pravosuđu, (...) postoje određene problematične točke s kojima ćemo se suočiti u ovome mandatu. Jedan od izazova je i dugotrajnost postupaka", rekao je ministar Malenica.

Malenica je naglasio da se ulažu znatna sredstva, s ciljem da se ubrzaju sudski procesi i da pravosuđe bude brzo i efikasno, a posljednjih godina je smanjen broj neriješenih predmeta, skraćivanje trajanja postupaka.

Malenica: Cilj u 2021. je riješiti sve predmete starije od 7 godina

Svjestan je da ima još procesa koji traju dugi niz godina, zadali su cilj u ovoj godini da riješe sve predmete starije od 7 godina. Riječ je o otprilike 25.000 predmeta, to su kompleksni predmeti i cilj je smanjivati njihov broj.

Izmjenama zakona će također, rekao je, eliminirati neke elemente koji možda dovode do odugovlačenja postupka.

Turudić: U 10 godina smo s 15.000 starih slučajeva došli do 700

O slučajevima starijima od 7 godina na zagrebačkom Županijskom sudu govorio je predsjednik tog suda Ivan Turudić. Rekao je kako ih je prije 10 godina bilo oko 15.000, a sada ih je oko 700.

"Niz je razloga zašto postupci dugo traju. Najlakše je to riješiti ako je sudac kriv za predugo trajanje postupka - pokrene se stegovni postupak", rekao je.

Đurđević: Neovisnost sudstva se procjenjuje po postupcima protiv političara

Loša reputacija pravosuđa proizlazi iz medijski najeksponiranijih slučajeva koji su vezani za okrivljenike koji su medijski moćni, bogati, politički moćni, smatra Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo.

Pojasnila je da građani najčešće smatraju da se postupci predugo vode, da su kazne preblage ili da su privilegirani u nekom smislu.

"Evo, samo ako se sjetimo postupaka Sanaderu ili Horvatinčiću koji još uvijek nije u zatvoru, a riječ je o kaznenom djelu iz 2011. Evo, i ovaj predmet je isto jako dugo trajao. To je negdje u ocjeni kaznenih postupaka protiv političara i protiv moćnih osoba, protiv ministara, protiv predsjednika vlade, tu se zapravo ocjenjuje neovisnost sudstva i tu postoji ta percepcija javnosti koja će procjenjivati da li naše pravosuđe radi", naglasila je.

Svađa oko Horvatinčića

Naglasila je da treba voditi računa o postupcima protiv moćnih ljudi, oni predugo traju i šalju krivu poruku, djeluje kao da nekome pogoduje i kao da je pod političkim utjecajem.

Turudić ju je pitao znači li to i da onkološke bolesnike treba poslati u zatvor.

"Vi ste sada insinuirali da čovjek koji ima malignu bolest treba biti u zatvoru. Da još nije u zatvoru ste rekli. Vi zazivate da bude u zatvoru čovjek koji ima malignu bolest. To je zlonamjerno", rekao je Turudić.

"Ja sam rekla da je počinjeno kazneno djelo 2011. godine, da je sada 2021. i da cijeli postupak dugo traje", odgovorila je Đurđević.

"Znači bilo bi efikasno da je otišao u zatvor s malignom bolešću", pitao je Turudić.

"Postupci ne mogu trajati deset godina", odgovorila je.

Turudić je uzeo riječ.

"Sumiramo, vi smatrate da treba promijeniti zakon da maligni bolesnici mogu ići u zatvor."

"Ne, ja to nisam rekla. Ja sam samo rekla da je to percepcija javnost. Mene je taksist koji me ovdje vozio pitao: A što je s Horvatinčićem?"

"Vi stvarate ovakvu percepciju s ovakvim, konkretnim navođenjem konkretnih predmeta", rekao je Turudić.

Đurđević je ponovila kako postupak predugo traje i da toliko ne smije trajati.

Đurđević vjeruje da su i osobna iskustva građana takva da postupci predugo traju, prema anketama, takva je percepcija građana prema pravosuđu, što je loše.

Pročitajte više