Tvrtke iz Gline koje se bave obradom drva dobile 1.4 milijuna kuna za obnovu

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

MINISTRICA poljoprivrede Marija Vučković danas je u Glini uručila prvih sedam odluka o dodjeli potpora male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa poduzetnicima iz djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja, vrijednosti veće od 1.4 milijuna kuna.

Ministarstvo je osiguralo 10 milijuna kuna bespovratne pomoći drvoprerađivačima na potresom pogođenim područjima, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Odluke su dio izvanredne pomoći drvoprerađivačima na pogođenim područjima Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, a u okviru programa sufinanciraju se ulaganja u sanaciju šteta od potresa na proizvodno-poslovnom objektu, proizvodnoj tehnologiji i opremi te informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji.

Ministrica Vučković kaže kako su svjesni značajne uloge drvoprerađivača u gospodarstvu Sisačko-moslavačke županije, zbog čega se išlo u formiranje posebnih mehanizama pomoći za njih. 

"Ove potpore, iako male vrijednosti, bit će ključne za nastavak rada i proizvodnje drvoprerađivača na potresom pogođenim područjima te su samo dio planiranih i provedenih mjera pomoći", istaknula je. 

"Svakom poljoprivredniku će na raspolaganju biti savjetnici Ministarstva"

Ministrica je izvijestila i kako je objavljen novi natječaj za obnovu gospodarskih objekata, mehanizacije i proizvodnih površina na potresom pogođenom području, koji donosi značajna pojednostavljenja i promjene te kako će svakom poljoprivredniku pri podnošenju zahtijeva za potporu na raspolaganju biti savjetnici Ministarstva.

Iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju podsjećaju da su od trenutka potresa djelatnici Ministarstva i Hrvatske agencije za hranu na terenu u izravnom kontaktu s poljoprivrednicima te su obišli na tisuće OPG-ova.

U prvim tjednima poslije potresa poljoprivrednicima na potresom pogođenim područjima, kao i gradu Vrgorcu (zbog poplave), isplaćeno je 93 milijuna kuna izravnih plaćanja. Također, formirana su skladišta za stočnu hranu koja se, posredstvom djelatnika Ministarstva poljoprivrede, kontinuirano osigurava poljoprivrednicima u potrebi, posredovano je pri izmještanju i otkupu stoke po poštenim tržišnim uvjetima, osigurane su veterinarske usluge i cijepljenje te su, između ostalog, i izmješteni uredi Ministarstva poljoprivrede u Petrinju i Glinu.

Pročitajte više