U Beirutu paraliziran život, UN poziva na prekid blokade prometnica i zračne luke

GLAVNI tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je oporbene skupine u Libanonu da prekinu blokade prometnica i zračne luke u Bejrutu.

Najteža kriza, još od građanskog rata

Sadašnja je kriza najteža još od vremena građanskog rata koji je trajao od 1975. do 1990. godine, stoji u izvješću koje je Vijeću sigurnosti UN-a danas podnio njegov posebni izaslanik za Libanon Terje Roed-Larsen.

Gerilci proiranskog Hezbollaha i njihovi saveznici su paralizirali život u Bejrutu, blokiravši sve prilaze zračnoj luci, kao i druge glavne prometnice. Danas je tako na tim blokadama došlo do oružanih okršaja u kojima su ubijene najmanje tri osobe.

Inače, politička kriza u Libanonu traje već godinu i pol, s kampanjom Hezbollaha protiv vlade premijera Fouada Siniore i sprječavanjem izbora predsjednika države u parlamentu.

Iran i Sirija naoružavaju Hezbolah

Američki veleposlanik pri UN-u Zalmay Khalilzad okrivio je Iran i Hezbollah za destabilizaciju, "Libanon je još jednom na ivici, a Hezbollah i njegovi saveznici napreduju u stvaranju države unutar države i postavljaju preduvjete za izbor predsjednika države", dodavši da Sirija i Iran, koji naoružavaju Hezbollah odbijaju utvrditi dipomatske odnose, kao i granicu s Libanonom.

Khalilzad je ujedno najavio kako bi zbog Hezbollaha, koji "izaziva regionalni rat", SAD mogao predložiti Vijeću sigurnosti UN-a uvođenje sankcija.

A.P.
Foto: AFP

Pročitajte više