U Beogradu svjedočili članovi obitelji žrtava iz Srebrenice

U NASTAVKU suđenja optuženim pripadnicima paravojne postrojbe "Škorpioni" u beogradskom Specijalnom sudu za ratne zločine svjedočili su članovi obitelji ubijenih Srebreničana Safeta Fejzića, Amira Alispahića i Sidika Salkića.

Hana Fejzić je svoga 17-godišnjeg sina Safeta prepoznala na video-snimci strijeljanja zarobljenika u mjestu Godinjske bare kod Trnova 16. ili 17. srpnja 1995. godine, koju su napravili sami pripadnici "Škorpiona".

Ona i njezina 25-godišnja kćerka Safeta Muhić svjedočile su pred sudom da su posljednji put Safeta vidjele 11. srpnja 1995. godine ujutro, kad je s ocem Sakibom krenuo iz Srebrenice u šumu, da bi se sklonili prije nego što u grad uđe Vojska Republike Srpske.

Sestra ubijenog Safeta je nakon svjedočenja zatražila od sudskog vijeća odobrenje da petoricu optuženih pogleda u oči: "Kad ih gledam, ne znam jesu li to ljudi... Tko je to mogao učiniti, to su bila djeca. Oduvijek sanjam da ih pitam zašto su to učinili", kazala je vidno uzbuđena Safeta Muhić.

Suze nije mogla zadržati niti Mura Alispahić koja je svog 17-godišnjeg sina Azmira prepoznala na fotografijama skinutim s video-snimke strijeljanja: "On je krenuo, pa se vratio da me poljubi i ja sam znala da ga više nikad neću vidjeti. I nisam. Voljela bih znati kako je netko djetetu vezanih ruku mogao pucati u leđa", kazala je svjedokinja, kojoj je tek prikazivanje snimke u haškoj sudnici u postupku protiv Slobodana Miloševića otkrilo sudbinu nestalog sina, dok je njezin drugi sin poginuo u granatiranju okoline Tuzle, a muž u Srebrenici.

Nakon majki Srebreničana, svjedok Osman Salkić kazao je da je svog rođaka Azmira Alispahića izgubio u gužvi na putu ka Tuzli kamo su krenuli u zbijegu od deset do 15 tisuća Srebreničana koje je na putu granatirala Vojska RS. Na pozive srpske vojske neki su se predali, kazao je svjedok, navodeći i nekoliko imena ljudi "koji nikad više nisu viđeni".

Obraćajući se svjedoku Salkiću, drugooptuženi Pero Petrašević priznao je da je "po naređenju" sudjelovao u egzekuciji. Petrašević je jedini od optužene petorke koji na suđenju nije iznio svoju obranu, ali je u istražnom postupku priznao zločin i optužio prvooptuženog Slobodana Medića da je zapovijedio strijeljanje šestorice Srebreničana.

"Nisam se osjećao ugodno, ni ja, ni moji drugovi. Postupao sam po zapovijedi. Ako smo napravili grešku, nemojte suditi cijelom srpskom narodu", kazao je Petrašević, na što je svjedok Salkić kazao da se nada pravednoj presudi, koja će poručiti da "više ne smije biti rata i ubijanja nedužnih".

Suđenje petorici "Škorpiona", zapovjedniku Slobodanu Mediću, Peri Petraševiću, Aleksandru Mediću, Aleksandru Vukovu i Branislavu Mediću nastavlja se u četvrtak svjedočenjem ostalih članova obitelji žrtava, od kojih još jedna nije identificirana.

(Hina) xttag ybs

Pročitajte više