U BiH 42 biračka mjesta za izbor predsjednika RH

NA IZBORIMA za predsjednika Republike Hrvatske 2. siječnja 2005. godine moći će se glasovati i na 42 biračka mjesta u 30-ak gradova diljem Bosne i Hercegovine, izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Ratko Maričić.

Pravo glasovanja imat će svi hrvatski državljani koji na dan glasovanja, 2. siječnja 2005. godine, budu imali navršenih 18 godina, rekao je Maričić i dodao da će državljani Republike Hrvatske koji trajnije borave u inozemstvu moći glasovati bez potvrde koje su se tražile na ranijim izborima, ali će morati posjedovati dokaz o hrvatskom državljanstvu i biračkom pravu a to su domovnica, putovnica, osobna iskaznica ili vojna iskaznica.

Maričić je rekao da rješenje o prijemu u hrvatsko državljanstvo nije dovoljan dokaz kojim bi se moglo glasovati 2. siječnja 2005. godine. "No u slučajevima u kojima je takvo rješenje o prijemu u hrvatsko državljanstvo izdano ovih dana, birački odbor će dopustiti glasovanje jer je jasno da 10-ak ili 15-ak dana nije bilo dovoljno za dobivanje domovnice. Takvim glasačima će biti potrebno da uz rješenje donesu i dokaz o identitetu", objasnio je Maričić.

On je također rekao da će na biralištima u BiH moći glasovati i oni hrvatski državljani koji imaju boravište u Republici Hrvatskoj ali se na dan izbora (2. siječnja 2005. godine zateknu u BiH. Takvi glasači trebaju u općinskim uredima državne uprave u Hrvatskoj pravodobno dobiti potvrdu za glasovanje u BiH, i takvi birači neće moći glasovati i u Hrvatskoj, kazao je Maričić.

Također je rečeno da će u BiH moći glasovati državljani Republike Hrvatske koji u RH imaju boravište ali se na dan izbora zateknu u BiH, kao i oni s privremenim boravištem u BiH.

Na novinarsko pitanje koliko je trenutačno biračko tijelo državljana Republike Hrvatske u BiH, Maričić je rekao da će se to precizno moći znati tek neposredno uoči izbora. Dodao je da se može reći da je biračko tijelo u BiH približno brojki od 220.000 osoba s pravom glasa koliko ih je u BiH bilo na prošlogodišnjim izborima za Sabor Republike Hrvatske.

Pročitajte više