u čepinu održano prvo pokladno jahanje

U organizaciji Konjogojske udruge iz Čepina danas je u tome mjestu održano prvo pokladno jahanje konja na kojem je sudjelovalo 30ak jahača iz svih slavonskih županija.

´Želimo vratiti tradiciju i stare običaje, te pokazati da slavonska sela imaju dušu´, rekao je osnivač Udruge Antun Mak. Dodao je kako je Udruga osnovana prije dvije godine, kada je u selu bio samo jedan konj, a danas ih ima 30.

To je selo nekada bilo poznato po mnogobrojnim uzgajivačima konja, a imalo ih je i po nekoliko tisuća, prisjetio se 86-godišnji Adolf Štir.

Predsjednik Konjogojske udruge iz Čepina Ivan Jazbec je rekao kako su do sada sudjelovali na pokladnim jahanjima u mnogim mjestima u slavonskim županijama, a danas prvi put u Čepinu i sami organiziraju takvu manifestaciju, koja će postati tradicionalna.

Zaprežna kola i jahači, odjeveni u slavonske nošnje, a neki i u odore kao barun Trenk, prošli su kroz selo uz glazbu. Na desetak mjesta su stali, kako su rekli, ´kod viđenih seoskih gazda´, koji su jahače bogato ponudili kulenom, kobasicama, makovnjačom i orahnjačom, te rakijom i kuhanim vinom.

Pročitajte više