U četvrtak presuda u slučaju "Paulin dvor"

NA OSJEČKOM Županijskom sudu danas je završena glavna rasprava u postupku protiv Nikole Ivankovića (1959.) i Enesa Viteškića (1969.), optuženih za ratni zločin nad civilnim stanovništvom počinjen u mjestu Paulin Dvor kod Osijeka, u prosinca 1991. godine, a sudsko vijeće odlučilo je objaviti presudu u četvrtak, 8. travnja.

Optužnica ih tereti da su 11. prosinca 1991., kao pripadnici 130. pričuvne brigade Hrvatske vojske, skupa s više zasad nepoznatih osoba, nalazeći se u tom trenutku izvan dužnosti, otišli u Paulin Dvor, naoružani vatrenim oružjem i ručnim bombama, te iz osvete usmrtili 19 civila srpske nacionalnosti.

Rasprava je okončana završnim govorima branitelja optuženih, koji su naglasili kako se optužba temelji na iskazima svjedoka koji nemaju neposrednih saznanja o zločinu te da se iskazi svjedoka ne podudaraju.

Odvjetnici optuženih također su rekli da, osim činjenice da se u Paulin Dvoru dogodio masakr civila, dokaznim postupkom ništa drugo nije utvrđeno te da nema pouzdanih činjenica o nazočnosti optuženika u Paulin Dvoru u vrijeme počinjenja zločina i njihovu sudjelovanju u tom kaznenom djelu. Zato su zatražili da ih se oslobodi.

Optuženi Nikola Ivanković i Enes Viteškić izjavili su da prihvaćaju završne govore svojih branitelja te ponovili kako nisu krivi za kazneno djelo za koje ih se tereti.

Optuženici su u pritvoru od rujna 2002., a sudski je postupak počeo 9. lipnja prošle godine.

Pročitajte više