U Crnoj Gori se nasukala superluksuzna jahta ruskog oligarha Olega Deripaske

LUKSUZNA superjahta Queen K ruskog oligarha Olega Deripaske najvjerojatnije se nasukala u subotu oko 11 sati u plićaku Tunja sjeverozapadno od obale otoka Sveti Marko u Tivatskom zaljevu.

Queen K i njegov prateći brod Sputnik privukli su puno pažnje svih koji su se u subotu od 11 do 18 sati zatekli na moru ispred Tivatskog zaljeva. Službeno objašnjenje čudnih manevara tih dvaju brodova je da se događala redovna vježba spašavanja na moru.

Zaletio se u greben pri brzini od 10 čvorova

Očevici su ispričali kako je Queen K išao brzinom od najmanje 10 čvorova kada je udario u pješčani greben Tunja. "Mislim da su zbog tolike brzine i velike mase broda, a vjerojatno i činjenice da su greben samo očešali, prošli bez većih oštećenja", kazao je crnogorskim Vijestima jedan od očevidaca. Da je brod zakačio greben dokazuje i činjenica da se nakon povratka u marinu "čudno" ponašao u vožnji krmom.

Dugogodišnji pomorac tvrdi kako se takav manevar radi u trenucima kada je u pogonu samo jedan motor. Pretpostavlja se da je propeler drugog motora oštećen pri nasukavanju na Tunju. Nakon nezgode je iz tivatske marine Porto Montenegro prema jahti Queen K krenuo Sputnik te je oteglio brod u dublje more. Cijela operacija je trajala gotovo četiri sata.

Kapetani koji su se iskrcali sa Sputnika i jahte Queen K demantirali su da je jahta Olega Deripaske dotakla morsko dno kod Tunje. "Nema nikakvog nasukavanja i to su obične gluposti", kazao je kapetan Vojo Dulić koji je bio na jahti Queen K. Incident nije bio prijavljen niti lučkom kapetanu u Kotoru Nikoli Drakuloviću.

Jahta procijenjena na 60 milijuna eura

Queen K se može nazvati plovećim dvorcem. Dugačka je 72,6 metara, široka 13,5 metara, a gaz joj iznosi 3,85 metara. Izgrađena je 2004. godine pod imenom Queen M, a njezina trenutačna vrijednost se procjenjuje na 60 milijuna eura. Najveća brzina koju postiže ovaj brod je 18 čvorova, a pokreću ga dva motora ukupne snage 6300 konja. U njega se može ukrcati 250 tona nafte, što je dovoljno da preplovi pet tisuća milja.

U njezinoj unutrašnjosti može uživati do 16 putnika o kojima se brine 21 član posade. Jahta ima šest paluba od kojih je ona na vrhu rezervirana samo za vlasnika broda. Pored ostalog, Queen K ima i bazen, saunu, teretanu te čak pet manjih plovila i glisera za rekreaciju gostiju. 

Pročitajte više