U Dalju zvonila zvona katoličke i pravoslavne crkve

NA POČETKU pogrebnoga obreda pape Ivana Pavla II. zazvonila su zvona na crkvama osječkog Dekanata u znak opraštanja od Svetog Oca, a istodobno su se u Dalju oglasila zvona i na pravoslavnoj crkvi.

Osječani u velikom broju prate televizijski prijenos pogrebne mise. Učenicima osnovnih i srednjih škola koji su prije podne na nastavi organizirano je praćenje prijenosa pokopa, a prije početka prijepodnevne nastave minutom šutnje mladi su mu odavali počast.

Osijek je danas "posebno dostojanstven, osjeća se među građanima iskrena tuga zbog čovjeka koji je teško nosio svoj posljednji križ života, ali i ponos što je kroz naš grad prošao bijeli putnik", rekao je župnik crkve Svetih Petra i Pavla, vlč. Adam Bernatović.

Pred tom osječkom crkvom, koju Osječani zovu katedralom, danima se pale svijeće i okupljaju se vjernici koji se prisjećaju susreta sa "sada nebeskim putnikom papom Ivanom Pavlom II." rekao je župnik.

U večernjim satima u svim osječkim crkvama održavat će se mise zadušnice.

Zvono na pravoslavnoj crkvi u Dalju, koje je kao i na katoličkoj zvonilo 15 minuta na početku pogrebnog obreda Svetog Oca, oglasilo se u znak štovanja prema čovjeku koji je tako snažno obilježio vrijeme u kojem živimo", kazao je arhimandrit Miron, prvi suradnik Osječkopoljskog i baranjskog episkopa Lukijana.

"Mi pravoslavni vjernici s dubokog tugom opraštamo se od pape Ivan Pavla II. čije smo ekumensko poslanje shvatili kao najveću vrijednost zbližavanja među sestrinskim Crkvama", rekao je.

"Upravo njegove poruke na euharistijskom slavlju u Osijeku gdje su se ispred 25-metarskog križa susreli predstavnici svih vjerskih zajednica najveće su bogatstvo koje jedan crkveni poglavar može reći čovjeku kojega voli bez obzira na nacionalno ili vjersko obilježje". Upravo na nama svećenicima i pravoslavne i katoličke crkve "obveza je da posebno na ovim prostorima koji su još tako ranjivi Papine poruke ekumenizma njegujemo kao najveće bogatstvo", rekao ja arhimandrit Miron.


Pročitajte više