U Đakovu će se održati 1. strossmayerovi dani

Kulturnoznanstvena manifestacija "Prvi Strossmayerovi dani" održat će se u Đakovu od 21. svibnja do 1. lipnja ove godine, a program su danas na konferenciji za novinare, održanoj u Maloj gradskoj vijećnici, predstavili gradonačelnik Đakova Zoran Vinković i predsjednik Gradskog vijeća Ivica Mandić.

Dani su u cijelosti posvećeni đakovačkom biskupu i meceni Josipu Jurju Strossmayeru, poglavito njegovu doprinosu na različitim područjima umjetnosti. Naglasak je "Prvih Strossmayerovih dana" na odnosu tog đakovačkog biskupa prema likovnoj umjetnosti.

Dani će u srijedu početi u Muzeju Đakovštine otvorenjem likovne izložbe "Od religioznog do duhovnog" koja će okupiti devet autora. Istoga dana bit će održan i okrugli stol na kojem će uvodno izlagati đakovački i srijemski biskup mons. Marin Srakić. Ravnatelj Strossmayerove galerije u Zagrebu prof. Đuro Vanđura tom će prigodom govoriti o "Odnosu Josipa Jurja Strosmayera prema likovnoj umjetnosti i suvremenicima", dok će profesor na đakovačkoj teologiji dr. Andrija Šuljak predstaviti temu "Strossmayer i mladi".

"Prvi Strossmayerovi dani" završit će u nedjelju, 1. lipnja, u đakovačkoj katedrali koncertom Zagrebačke filharmonije koja će pod dirigentskom palicom Aluna Francisa i uz sopranisticu Miljenku Grđan izvesti Mahlerovu IV. simfoniju.

Manifestaciju su organizirali Grad Đakovo, Đakovačka i srijemska biskupija, i Strossmayerova galerija u Zagrebu, a podupiru ju HAZU, Ministarstvo kulture, Sveučilište J.J. Strossmayera iz Osijeka i Osječko-baranjska županija.

(Hina) sž mć

Pročitajte više