U Francuskoj rekordan broj novozaraženih, skoro 19.000 slučajeva u jednom danu

Foto: Epa

FRANCUSKE zdravstvene vlasti izvijestile su danas o 18.746 novih slučajeva covida-19, što je novi dnevni rekord od početka pandemije i gotovo dvostruko više od jučerašnjih 10.489.

U posljednja 24 sata preminulo je još 80 osoba, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 32.445.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je nakon objave rekordnog broja zaraženih kazao kako će uvesti dodatne mjere kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, piše France 24.

Sve više ljudi na intenzivnoj

Kako raste broj novih infekcija tako je sve više građana hospitalizirano ili primljeno na odjel intenzivne njege. Pacijenti zaraženi covidom-19 popunili su više od 40% kreveta na odjelima za intenzivnu njegu u pariškoj regiji, a očekuje se da će taj broj još rasti.

Jučer je regionalna zdravstvena agencija izvijestila kako je u pariškoj regiji trenutno 449 pacijenata na odjelu intenzivne, što je nešto više od 40% raspoloživih kreveta. Agencija je dodala kako očekuje da će se u sljedeća dva tjedna taj udio povećati na 50% jer sve veći broj zaraženih znači i veći broj hospitalizacija te ozbiljnijih slučajeva zaraze.

Znanstvenici s instituta Pasteur izračunali su da bi, u slučaju nastavka ovakvog porasta zaraženih, do kraja listopada mogli biti popunjeni svi kreveti na odjelu intenzivne u toj regiji, piše BBC.

Francuske vlasti stavile su jučer Pariz i tri susjedne regije na najvišu razinu pripravnosti te su na dva tjedna zatvoreni kafići.

Porast novih slučajeva u Italiji

Broj slučajeva porastao je značajno i u Italiji. Ta je zemlja zabilježila najmanje 3678 novih slučajeva koronavirusa, što je najveći broj novooboljelih u više od pet mjeseci.

Prema informacijama talijanskog ministarstva zdravstva, Italija ima najmanje 333.940 slučajeva otkako je počela epidemija. 

Posljednji put kada je imala više slučajeva na dnevnoj bazi bio je 16. travnja, kada je imala 3786. Ipak, valja napomenuti i kako vlasti sada vrše duplo manje testova nego tada.

Pročitajte više