Hamasovci su je ubili, vukli golu i snimali. Tijelo Njemice nađeno u tunelu u Gazi

Foto: X

Izraelska vojska izvijestila je da su njene trupe u Gazi pronašle tijela tri izraelska taoca koja je uzeo Hamas tijekom napada 7. listopada prošle godine na festivalu na kojem su bile tisuće te tijekom kojega je ubijeno preko 200 ljudi.

Među tijelima je i ono njemačke državljanke Shani Louk, koja je bila na snimci koja je obišla svijet. Podsjetimo, u uznemirujućem videu koji se tada pojavio na društvenim mrežama vidjela se nepomična djevojka koju su militanti iz Gaze uzeli kao taokinju i s kojom su paradirali tom obalnom enklavom vozeći je uokolo u kamionetu. U početku je obitelj preko medija rekla da ima informacije da je možda živa, ali Izraelci su to opovrgnuli.

Osim nje identificirano još dvoje talaca. Tijela nađena u tunelu

Vojska je identificirala druga dva tijela kao tijela 28-godišnje Amit Buskile i 56-godišnjeg Itzhaka Gelerentera.

"Svo troje ubio je Hamas na glazbenom festivalu Nova, partiju na otvorenom u blizini granice s Gazom", rekao je vojni glasnogovornik, kontraadmiral Daniel Hagari, na konferenciji za novinare.

Vojska je priopćila da su tijela pronađena tijekom noći, ne navodeći detalje i ne otkrivajući pojedinosti o tome gdje su locirana. Analitičar CNN-a i novinar Axiosa Barak Ravid, pozivajući se na glasnogovornika IDF-a, izvijestio je da su tijela pronađena u tunelu u Gazi.

"Sjećat ćemo se Shani kao miroljubive osobe koja je voljela ples, glazbu i život"

Obitelj ubijene Njemice za CNN je rekla da je IDF jučer došao u njihovu kuću i obavijestio ih da su uspjeli izvući njezino tijelo iz tunela u Gazi i vratiti ga u Izrael. "Svaka vijest poput ove vraća nas u užasan trenutak kada smo saznali da je našu voljenu kćer brutalno ubio Hamas 7. listopada. Međutim, ovo je također olakšanje jer ju sada napokon možemo pokopati", rekla je obitelj.

"Želimo se sjećati Shani kao lijepe i miroljubive osobe koja je voljela glazbu, ples i život. Ona je nama i mnogim drugim ljudima na svijetu donijela svjetlost i vjeru u dobro. I tako ćemo je se zauvijek sjećati", dodaje se u priopćenju.

Snimke prikazuju egzekucije i pljačku

Podsjetimo, Hamas je upao na tehno festival te stotine ljudi pobio iz neposredne blizine, a zatim ih opljačkao, pokazuje snimka nadzorne kamere koju je potvrdio i geolocirao CNN.  

Dan nakon napada videosnimke su počele kružiti društvenim mrežama.

Prvi video, prema vremenskom kodu, započeo je u 9:23, nekoliko sati nakon što su sudionici čuli prve eksplozije, kako su rekli CNN-u. Na snimci se vidi kako militant prvo viče, a zatim usmjerava pušku prema osobi koja se bila sklonila pokraj automobila. Prazne čahure padaju iz puške, nije jasno je li ispaljivao hice upozorenja ili je pucao u civila. Čovjeka prekrivenog krvlju odvodi drugi napadač. Nije poznato što je s njim poslije bilo.

Vidi se da druga osoba leži na tlu iza drugog automobila. Osoba se počinje micati kada se u kadru pojavi drugi militant. Napadač pritrčava, puca u osobu i udaljava se. Drugi video, snimljen iz automobila, s vremenskom oznakom 12:09, prikazuje dva militanta kako prilaze tijelu druge osobe.

Nakon što je prekopao po džepovima, militant uzima nešto s tijela i stavlja to u svoj stražnji džep. Nekoliko minuta kasnije zgrabili su ženu iz stražnjeg dijela automobila i odveli je izvan kadra.

Militanti zatim prazne kofer iz prtljažnika drugog automobila, pregledavajući sadržaj. Ubrzo nakon toga vidi se zarobljena žena kako trči i maše prema prostoru festivala, dok meci pogađaju tlo oko nje. Ponovo se sklanja pokraj kofera i otvorenog prtljažnika.

Izrael kaže da je oko 100 talaca još uvijek zatočeno u Gazi, zajedno s tijelima još tridesetak.

Netanyahu je obećao da će eliminirati Hamas i vratiti sve taoce. Suočen je s pritiskom da podnese ostavku, a SAD je zaprijetio da će smanjiti svoju potporu zbog situacije u Gazi.

Izraelci su podijeljeni u dva glavna tabora: one koji žele da vlada zaustavi rat i oslobodi taoce i druge koji misle da su taoci nesretna cijena za iskorjenjivanje Hamasa. Povremeni pregovori uz posredovanje Katara, Sjedinjenih Država i Egipta nisu ništa promijenili, piše AP.

Pročitajte više