U Gazi otet novinar francuske novinske agencije

PALESTINSKI militanti danas su u gradu Gazi oteli fotografa iz Perua, Jaimea Razurija, koji radi za novinsku agenciju Agence France-Presse, javljaju iz AFP-a i palestinske policije. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost.

Rezuri je otet ispred zgrade u kojoj se nalazi redakcija AFP-a u Gazi, na mjestu gdje mnoge agencije imaju svoje urede. Razuri je stajao na raskrižju kad mu je prišlo pet ljudi, koji su ga ugurali u automobil i pobjegli. Budući da se nitko nije oglasio oko incidenta, ne zna se koja je motivacija otmice.

Ali, otmice novinara nisu neobična stvar za područje palestinske samouprave. Samo u zadnjih pet mjeseci su militanti u Gazi oteli tri novinara. Jedan je bio fotograf novinske agencije Associated Press (agencije koja je nedavno priznala da je manipulirala slikama i vijestima da bi ocrnila Izrael u sukobu s Palestincima). Ovo se odgodilo u listopadu. U kolovozu su dva  novinara američke TV stanice "Fox News channel" dva tjedna držana u zarobljeništvu. Također, u listopadu je otet jedan španjolski humanitarni radnik

Agencija Foreign Press Association, koja ima sjedište u Tel Avivu, a predstavlja novinare u Izraelu i područjima palestinske samouprave, osudila je Razurijevu otmicu. "Maksimalno osuđujemo ovaj vid trajnog nasilja nad novinarima. Mora nam se dopustiti da u Gazi obavljamo svoj posao slobodno i bez mučenja.", rekli su u izjavi medijima.

Kad smo već kod otmica, treba spomenuti i da su tenzije između vladajućeg Hamasa i njihovog protivnika Fataha opet narasle kad je danas oteto 11 ljudi, 3 Fatahova i 8 Hamasovih.

J. D.
Foto: AFP

Pročitajte više