U Haagu odgođeno suđenje Stanišiću i Simatoviću

SUĐENJE bivšem šefu Miloševićeve Službe državne sigurnosti Jovici Stanišiću u Haagu, odgođeno je jer se nije pojavio u sudnici, javljaju srpski mediji.

Stanišić i njegov pomoćnik Frank Simatović, optuženi su za ratne zločine protiv nesrpskog stanovništva tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH između 1991. i 1995. godine. Stanišić, koji inače pati od kroničnog oboljenja probavnih organa, danas se nije pojavio u sudnici.

On je, neslužbeno doznaje Beta, jutros bio na pregledima u jednoj haškoj bolnici. Nije se htio odreći prava nazočnosti na suđenju, niti da ga branitelj zastupa.

Sudsko vijeće na privatnoj je sjednici razmotrilo situaciju, nakon čega je donesena odluka da će rasprava biti nastavljena sutra.

Prema optužnici, Stanišić i Simatović sudjelovali su u zajedničkom zločinačkom pothvatu na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, sa ciljem trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva s velikih područja teritorija Hrvatske i BiH, a koji bi bili uključeni u novu proširenu srpsku državu.

Četiri točke optužnice terete ih za zločine protiv čovječnosti koje uključuju progone, ubojstva, deportiranje i prisilno preseljenje, a optuženi su i za kršenje zakona i običaja ratovanja.

B.V.

Pročitajte više