U Hrvatskoj u prošloj i ovoj godini zabilježeno 13 žrtava trgovine ljudima

U Hrvatskoj je u prošloj i ovoj godini zabilježeno 13 žrtava trgovine ljudima, niti jedna od njih nije hrvatski državljanin, što pokazuje da je u vezi s tim problemom Hrvatska još uvijek samo tranzitna zemlja, rekao je danas predstojnik Vladina Ureda za ljudska prava Darko Goetlicher.

U stanci sastanka nacionalnih koordinatora za suzbijanje trgovine ljudima zemalja jugoistočne Europe, koji se danas održava u Banskim dvorima, Goetlicher je novinare izvijestio da je svrha sastanka poboljšanje suradnje na konkretnim aktivnostima država regije u suzbijanju trgovine ljudima, tzv. traffickinga.

Na sastanku je prihvaćen prijedlog Crne Gore da Goetlicher bude glavni regionalni koordinator koji će u idućih pola godine usmjeravati aktivnosti na suzbijanju trgovine ljudima.

Na sastanku sudjeluju nacionalni koordinatori iz Albanije, Bugarske, BiH, Srbije i Crne Gore, Kosova, Moldavije, Rumunjske, Turske, Slovenije, Makedonije i Hrvatske.

Hrvatska je preuzela obvezu izraditi prijedlog obrasca koji bi objedinio aktivnosti i informacije država u regiji, uzimajući u obzir njihove specifičnosti i razlike u pristupu problemu traffickinga.

Također, rekao je Goetlicher, Hrvatska će izraditi prijedlog konačnih zaključaka o regionalnoj suradnji na temelju kojih će se, nakon usuglašavanja s ostalim nacionalnim koordinatorima, napraviti regionalna strategija i sporazum o suradnji država jugoistočne Europe na suzbijanju trgovine ljudima.

Na sastanku je dogovoreno da se odrede područja suradnje država u regiji, razmjene nacionalni planovi o suzbijanju trgovine ljudima, upoznaju specifičnosti pojedinih zemalja te usklade zakoni.

Za te aktivnosti osnovana je stručna skupina u kojoj će biti predstavnik svake od država u regiji, a slična skupina osnovat će se i za jačanje suradnje graničnih i kriminalističkih policija među državama.

Posebna pažnja posvećena je ženama i djeci kao najčešćim žrtvama traffickinga, a za njihovu zaštitu 'brinut' će se nacionalna tijela za ravnopravnost spolova i zaštitu djece. U Hrvatskoj će to biti Nacionalni odbor za ravnopravnost spolova u okviru kojeg je osnovana i podskupina za zaštitu djece, na čijem bi čelu trebala biti pravobraniteljica za djecu.

Pročitajte više