u hzzo-u počeli pregovori o sniženju cijena lijekova

U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) danas su počeli pregovori s dvadesetak proizvođača i predstavnika farmaceutske industrije o sniženju cijena generičkih lijekova, koji će trajati tjedan dana.

Povjerenstvo HZZO-a sastalo se danas s predstavnicima domaćih farmaceutskih kompanija - Plive i Belupa, kojima predlažu sniženje cijena između 25 i 30 posto, a idućih dana taj će prijedlog iznijeti i predstavništvima stranih farmaceutskih tvrtki.

Cijene generičkih lijekova u svijetu su 30 posto niže od cijena originalnih lijekova po čijoj se recepturi proizvode, dok su u Hrvatskoj generički lijekovi jeftiniji svega pet posto.

Pliva je danas priopćila da se pregovori o sniženju cijena nastavljaju 14. lipnja. U današnjim razgovorima predstavnici Plive predložili su HZZO-u da izradi sustavni model za brže uvođenje generičkih lijekova na tržište, potvrđujući spremnost na spuštanje cijena svojih novih generičkih lijekova do 30 posto.

Predstavnici Plive ponovili su da spuštanje cijene tih lijekova može donijeti godišnju uštedu HZZO-u od 120 milijuna kuna, ali te mjere mogu biti djelotvorne samo u sklopu cjelovitog rješenja u stabilizaciji potrošnje.

Potrošnja lijekova eskalirala je u posljednje dvije godine. Lani je HZZO na lijekove na recept potrošio 2,6 milijardi kuna, a u ovoj su godini troškovi dodatno porasli za 15 posto.

Pliva i Belupo pokrivaju 40 posto hrvatskog tržišta lijekovima.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više