U Iloku obilježena 12. obljetnica progonstva

Polaganjem vijenaca podno spomenika palim braniteljima i građanima Iloka "Svjetlost dolazi" Ljube De Karina u Iloku je danas obilježena dvanaesta obljetnica progonstva oko deset tisuća Iločana i mještana okolnih sela koji su na današnji dan 1991. pod prijetnjom bivše tzv. JNA napustili Ilok.

Pravcem Ilok - Šid prognani Iločani još isti dan navečer stigli su u Lipovac odakle su otišli u prognanički smještaj diljem Hrvatske.

Prije nego su prognani, Iločani su se na referendumu tadašnjih gradskih vlasti 13. listopada 1991. očitovali na dva pitanja: jesu li za predaju cjelokupna oružja i potpisivanje sporazuma s tzv. JNA, za nepoštivanje kojeg je predviđena odmazda, ili su za zajedničko iseljenje. Protiv predaje oružja i potpisivanje sporazuma očitovalo se 71 posto, a za progonstvo umjesto života pod okupacijom tzv. JNA 73 posto Iločana.

U okupiranu Iloku ostala je živjeti tek nekolicina Hrvata i Slovaka s gvardijanom franjevačkog samostana u Iloku fra Markom Malovićem koji je u Iloku proveo sve vrijeme okupacije kao jedini katolički svećenik u hrvatskom Podunavlju pod srpskom okupacijom.

U spomen na ratni egzodus Iločana vijence su u Iloku položila izaslanstva grada Iloka i 1. gardijske brigade čiji su se pripadnici 1991. nalazili u tome srijemskom gradiću.

Predstavljena je i knjiga Ratka Dragovića Kleka "Nikad spominjani", koja, rečeno je, sadrži autentična svjedočanstva o Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

(Hina) žd dd

Pročitajte više