U Indoneziji predložen zatvor u kojem će ulogu čuvara preuzeti "nepodmitljivi krokodili"

Foto: 123rf

INDONEZIJA planira izgradnju zatvora na otoku u kojem će ulogu čuvara preuzeti krokodili uz argument da oni ne mogu biti podmićeni poput ljudi.

Prijedlog je iznio šef Nacionalne agencije za narkotike Budi Waseso koji želi da se "kraljevi droga" drže odvojeno od krijumčara, preprodavača i korisnika.

Waseso je prema pisanju Digital Journala prijedlog već predao na ratifikaciju Ministarstvu pravde i ljudskih prava i planira posjetiti obližnja područja u potrazi za najkrvožednijom vrstom krokodila.

Nepodmitljivi

"Vi ne možete podmititi krokodile, vi ih ne možete uvjeriti da zatvorenicima dopuste bijeg. Stoga, kad pokušaju pobjeći, oni će biti pojedini. Ako vas ubije krokodil to nije kršenje ljudskih prava," obrazložio je glasnogovornik agencije za borbu protiv narkotika Slamet Pribadi.

Indonezijski ministar pravosuđa, koji nadgleda zatvore diljem zemlje, još nije dao zeleno svjetlo za prijedlog.

2.4 milijuna ovisnika

Indonezija je poznata po beskompromisnom tretiranju krijumčara droge i tijekom godine je smaknula 14 osuđenika. Usprkos strogim zakonima, korištenje droge je rašireno, uključujući i unutrašnjost zatvora.

Vlada aktualnu situaciju opisuje kao "izvanredno stanje", u zemlji ima 2.4 milijuna ovisnika, što je oko 2 posto ukupne populacije. Prema vlastima, na smaknuće zbog prijestupa povezanih s drogom čeka 60 ljudi među kojima je 34 državljana drugih zemalja, navodi Digital Journal.

Pročitajte više