U ISTOČNOJ EUROPI RASTE ZANIMANJE ZA NJEMAČKI JEZIK

Njemački GoetheInstitut tvrdi da raste zanimanje za njemački jezik u Istočnoj Europi, ali i u Španjolskoj, Grčkoj i Južnoj Americi.

Izjavila je to predsjednica Goethe-Instituta, Jutta Limbach, na godišnjoj je konferenciji za tisak sredinom tjedna u Berlinu.

Štoviše, vlada prava glad za aktualnim vijestima o Njemačkoj na njemačkom jeziku, tvrdi Limbach. Tome svakako pridonosi i osnivanje novih podružnica Goethe-Instituta, primjerice, u Havanni, Teheranu i Alžiru, ponovno otvaranje instituta u Kabulu, ali u uređenje čitaonica kakva je ona u sjevernokorejskom Pjongjangu.

Institut će, po riječima Jutte Limbach, ubuduće biti i ´motor europske integracije´. No nastojat će i razbiti uvriježeno mišljenje o tome da su Nijemci ´samo marljivi, neduhoviti i uporni´. Zato će u suradnji s njemačkim ministarstvom vanjskih poslova poraditi na realističnoj, ´samokritičnoj i autentičnoj´ slici o Njemačkoj. Težište rada bit će kulturna razmjena, jezični tečajevi i susreti. Više pažnje institut će posvetiti i mladeži kao osnovi za dijalog s kulturnim elitama i donosiocima odluka.

Pročitajte više