KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Istri 184 ljudi uhvaćeno bez propusnice, dvoje moralo biti u samoizolaciji

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

PRVOG dana primjene Odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite kojom je, u cilju smanjivanja mogućnosti daljnjeg širenja koronavirusa, građanima zabranjeno napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka, istarska policija je u utorak do 15 sati kontrolirala ukupno 5000 vozila te utvrdila da 184 osobe nisu imale propusnice.

Prema riječima glasnogovornice Policijske uprave istarske Nataše Vitasović, koje prenosi Glas Istre, osobe koje su išle na posao, liječniku ili pak na zakazani pregled u bolnicu puštene su i bez propusnice, uz upozorenje da ih moraju ishodovati.

"Oni koji nisu imali valjani razlog za napuštanje mjesta boravka ili prebivališta su vraćeni, a danas (u srijedu) policija ne propušta nikoga bez propusnice", kaže Vitasović, ističući da je zanimljivo da su prilikom kontrole na području Pazina policajci u pokušaju napuštanja mjesta prebivališta zatekli dvije osobe kojima je bila izrečena mjera samoizolacije.

"To je vrlo neodgovorno i policija je o tome izvijestila Državni inspektorat kako bi im izrekao sankciju, odnosno novčanu kaznu. Policijski službenici na ulazima i izlazima u gradovima i općinama kontroliraju mjeru poštivanja zabrane kretanja, kontinuirano, tijekom 24 sata. Građani su uglavnom svjesni svoje obveze, a danas je već bilo puno lakše na svim punktovima jer su u međuvremenu svi kojima je to bilo nužno nabavili svoje propusnice", rekla je Vitasović.

Za napomenuti je da osobe koje imaju propusnice od gradskih i općinskih stožera koje su im dostavljene na njihovu e-mail adresu ne moraju printati te propusnice, nego ih u digitalnom obliku, na svojim telefonima, mogu pokazati policajcima.

Bilo bi međutim poželjno da telefone s propusnicama na vrijeme pripreme kako bi se izbjeglo stvaranje gužvi i omogućila što bolja protočnost prometa, kazala je Vitasović, apelirajući na građane da mjesto boravka ili prebivališta napuštaju samo u slučaju prijeke potrebe, prenosi Glas Istre.

Pročitajte više